UFO – Strangers In The Night

Mikäli diggailet kitaristi Michael Schenkeriä ja haluat tutustua hänen 70-luvun UFO-tuotantoon, lokakuussa 1978 äänitetty tuplalive summaa hyvin tuon aikakauden parhaat biisit. Bändi oli keikkaillut 1974 lähtien Amerikassa kasvattaen jatkuvasti suosiotaan. Sen ihailijoiden joukkoon kuului esimerkiksi erään heitä lämmitelleen californialaisbändin Hollannissa syntynyt ja nyt jo edesmennyt kitaristi. 

Itse hankin alkuperäisen tuplavinyylin vuonna 1982 innostuttuani sitä ennen Michael Schenker Groupin vastaavasta. Saatuani digipureman, myin vinyylin pois ja hankin sen ensimmäisen CD-version. EMI laajensi alkuperäistä 13 biisin (joista vain 11 oli oikeasti live vetoja) julkaisua kahdelle biisillä vuonna 1999. En edelleenkään ymmärrä miksi tuottaja Ron Nevison laittoi levylle studioraidat Mother Mary ja This Kids sillä ne eivät kuuluneet vuoden 1978 kiertueen settiin. Sitä vastoin setissä on kaikki viiden viimeisen levyn hitit kuten Rock Bottom, Light Out, Doctor Doctor ja uusin Only You Can Rock Me. 

Olen lukenut että bändin hajoamiseen vaikutti se, että Schenker olisi halunnut äänittää studiossa uudelleen osan sooloistaan, mutta bändi ja tuottaja eivät pitäneet ajatuksesta. Siitä huolimatta lienee todennäköistä ettei tämäkään klassikkolive ole 100% konserttiäänitys. 

UFO äänitti kuutena peräkkäisenä iltana kuusi Michael Schenkerin viimeistä keikkaa bändissä varmistaakseen riittävän materiaalin tulevalle livelevylle. Minusta tuntui pitkään käsittämättömältä että vuosikymmeniin kauppoihin ei saatu kokonaista keikkaa. Ihmetys lakkasi vasta 2020 kun kaikki kuusi kaikkaa saatiin yhteen pakettiin. Lähimmäksi päästiin 2009 julkaistulla Official Bootleg Box Set 1975-1982:llä sillä se sisälsi lähes kokonaisen Clevelandin keikan. 

Kirjoitin tähän arvosteluun vuonna 2014 näin: Kaikkien äänitettyjen 1978 keikkojen The Complete Strangers In The Night -boxi olisi bändin Schenkerin aikakauteen innostuneelle fanille unelmien täyttymys. Nyt minulla on tuo laatikko kokonani ja vaikka olen innoissani siitä, en voi olla ihmettelemästä levy-yhtiön tilanneälyn puutetta. Kun lähes koko maailma voi pahoin maapallon lämpötilasta niin miksi alkuperäinen tuplalevy on laitettu mukaan laatikkoon kun kuusi keikkaa sisältävät kaiken mitä kiertueella äänitettiin. Ja minkä ihmeen takia vuodesta 1988 alkaen yhdelle CD:lle mahtunut musa pitää juuri nyt jakaa kahdelle levylle? Toinen murina koskee albumin 2020 vinyylijulkaisua. Sisäpussin tarinoita ja kuvia lukuunottamatta se sisältää alkuperäisen musiikin. Siis myös kaksi studiobiisiä, joihin on lisätty yleisöääntä. Eikö jostakin kuudesta keikasta olisi voinut julkaista tripla-LP:n? 

Add a comment
Your name
Your email