AC/DC – No Bull (video)

ac-dc-no-bull

Espanjassa harrastetaan härkätaisteluita. (Tai harrastettiin kunnes ne kielleettiin vuonna 2011). Siinä matadori ärsyttää härkää hyökkäämään tämän päälle. Matadori toistaa tämän eli väsyttää härän ja pistää sen lopulta miekalla kuoliaaksi. Kertakaikkisen raakaa touhua siis.

AC/DC esiintyi kesällä 1996 Madridin härkäareenalla. Tällä kertaa kukaan ei tainnut menettää henkeään turnajaisten vuoksi, mutta kyllä tässä silti draaman aineksia löytyy. Bändillä on vastassa areenan täyteinen ja erittäin innostunut espanialaisyleisö, jota bändi härnää ikään kuin matadori härkäänsä. Se heittää hienon keikan, esittelee vanhojen suosikkien lomassa uudelta levyltään neljä biisiä ja poistuu lavalta kaiken antaneena. Kuin matadori ikään. Videon huimin juttu on Anguksen matka golf-kärryillä areenan kannen alitse toiselle puolelle areenaa, jossa hän hyppään pienelle nousevalle lavalle. Härkäareenan yleisö meni tästä tempusta ja matkasta takaisin kymmennien metrien päähän itse lavalle entistä sekaisemmaksi. Yleisö elää muutenkin läpi keikan niin intensiivisesti mukana että suomalaiskatsoja ei moista näe kuin enintään herätysjuhlilla.

Näin keikan ensimmäisen kerran viime vuosituhannen loppupuolella kun lainasin kaverilta sen VHS-nauhan. Myöhemmin ostamani DVD taisi olla venäläisten hämärä julkaisu, mutta nykyään minulla on siitä taatusti laillinen EU-julkaisu.

Keikka julkaistiin 2000-luvun alussa eri puolilla maailmaa DVD:nä, mutta 2008 jo aiemmin loistavan Doningtonin videokeikan bändille ohjannut David Mallet pääsi leikkaamaan super 16 mm filmille kuvatun keikan haluamallaan tavalla. Director’s Cut on tässä tapauksessa siis ihan totta. No Bull BD oli minun ensimmäinen teräväpiirtoajan videokeikka. Siksi tutustuin erittäin tarkoin sen Dolby TrueHD ääniraitaan. Äänimiksaaja on mielestäni onnistunut työssään erinomaisesti ja monikanavamiksaus on stereoa kiinnostavampi. Bonuksista sen verran että Tuhkolmassa soitettu Cover You In Oil yhdistää live kuvaa ja videon avoimen seksistisiä klippejä. Toinen bonus, harvoin soitettu Poweragen Down Payment Blues tulee kiertueen alusta USA:sta.

Alkuperäisen VHS-julkaisun kylkiäisenä tuli kolmen biisin CD. Nuo ja kolme muuta keikalta julkaistua audioraitaa löytyvät Backtracks boxilta. Jostakin syystä bändi ei ole myynyt videokeikkojaan myös audiomuodossa, mutta en yllättyisi jos tämäkin keikka joskus näkee päivänvalon audiomuodossa, ehkä nykyaikaisesti vinyyliboxina.

Petri Myllylä / 03.03.2022

Kuumuuttaan kihisevällä härkätaisteluareenalla Madridissa, Espanjassa vuonna 1996 kuvattu AC/DC-keikkataltiointi No Bull julkaistiin alun perin samana vuonna VHS-kasettina. Ensimmäinen dvd-versio näki päivänvalon viisi vuotta myöhemmin.

Lukuisia konserttitaltiointeja ja musiikkivideoita ohjannut David Mallet oli ilmeisesti tyytymätön alkuperäiseen tuotokseen. Siksi kaksituntinen konserttivideo on nyt työnnetty markkinoille uudestaan leikattuna ja miksattuna No Bull (The Director’s Cut) -nimellä.

Ero vuoden 2001 julkaisuun onkin selvä. Alkuperäinen dvd on kaikin puolin hailakampi esitys. Varsinkin uusi 5.1-surroundmiksaus talloo vaisun edeltäjänsä maanrakoon. Visuaalisestikin on otettu aimo harppaus eteenpäin. Nopean vertailun perusteella uusi No Bull on myös hitusen dynaamisemmin leikattu. Lisäksi dvd sisältää nyt aidon 16:9-laajakuvan.

Vuoden 2001 No Bull tarjosi bonuksina Hard As A Rock -musiikkivideon sekä sen tekemisestä kertovan lyhyen dokumentin. Nyt niiden tilalla on kaksi teknisesti karskimman puoleista livebiisiä samalta vuoden 1996 Ballbreaker-kiertueelta sekä tyhjänpäiväinen, neljän biisin verran pelkästään kitaristi Angus Youngia seuraava Angus-cam-osio.

No, viimeistään näin saadaan AC/DC-fanaatikot ostamaan lähes sama tuote vielä kerran.

Dvd on erinomainen keikkatallenne mainiossa vedossa olleelta bändiltä, ja sitä voi varauksetta suositella kaikille AC/DC:n ystäville. Yksi tähti lähtee kuitenkin bonusmateriaalin olemattomuudesta ja toinen siitä hyvästä, ettei digitaalista julkaisua tehty tarpeeksi hyvin jo ensimmäisellä kerralla.

Tallenne on saatavilla dvd:nä ja Blu-rayna.

Juho Hämäläinen / Savon Sanomat

Add a comment
Your name
Your email