AC/DC – TNT

AC/DC siirsi 1975 toimintansa Sydneystä Melbourneen, mistä se löysi nykyäänkin bändin rumpalina toimivan Phil Ruddin. Hän ja hetkeä myöhemmin bändiin tullut basisti Mark Evans täydensivät Youngin veljesten ja laulaja Bon Scottin edellisenä vuonna muodostunutta ydinkolmikkoa. T.N.T. julkaistiin vain Australiassa, mutta bändin nopeasti kasvavasta underground-maineesta kertoo se että ainakin englantilaiset levykaupat toivat joulukuussa 1975 julkaistua levyä sikäläisille markkinoille.

TNT:ltä on lähes mahdotonta löytää heikkoa kohtaa. Nimikappaleen lisäksi tältä levyltä löytyvät sellaiset ajoittain 2000-luvullakin keikkasettiinkin päätyvät biisit kuten rock-urasta haaveileville suunnattu It’s A Long Way To The Top, The Jack sekä Rocker ja High Voltage. Levy on täynnä valtavan hienoja roketteja ja on valtava vääryys ettei tätä levyä voi hankkia kuin Australiassa. Bändin tähtäimenä oli jo alkujaan murtautua kansainvälisille musiikkimarkkinoille, ja kaikki levyn biisit on sittemmin julkaistu myös muualla. Aidon australialaisen vinyylipainoksen haluava saa varautua maksamaan siitä sievoisen summan. Itse jouduin 2014 pulittamaan 1977 uusintapainoksesta 40 euroa, ensipainoksen hinnan kivutessa yli 100 euron. Viimeisin uusintapainos tehtiin (tietenkin vain Australiassa) 2010 ja siinä vinyylin väri on pinkki.

Yhdeksästä T.N.T. raidasta peräti seitsemän päätyi bändin ensimmäiselle kansainväliselle julkaisulle, joka sai hieman harhaan johtavasti nimekseen High Voltage. Rocker päätyi hieman editoituna tasan vuoden alkuperäisen julkaisunsa jälkeen kansainväliselle Dirty Deeds levylle. T.N.T:n hienosti päättävä Chuck Berry -cover School Days’ sitä vastoin julkaistiin Australian ulkopuolella vasta vuoden 1997 Bonfire-boxilla. Suosittelen bändin faneille alkuperäisen australialaisen levyn yhdeksän kappaleen kasaamista yhdelle levylle, soittolistalle tai vaikka C-kasetille. Yhdeksän biisin kuuntelun jälkeen on helppo todeta AC/DC:n biisimateriaalin laadun nopean nousun yhdeksän kuukautta aiemmin julkaistuun esikoiseen verrattuna.

Can I Sit Next To You Girl oli alkuperäisen bändin ensimmäinen singlejulkaisu vuonna 1974. Tsekkaa laulaja Dave Evansin, basisti Bob Baileyn ja rumpali Peter Clackin kanssa tehty TV-esiintyminen You Tubesta! Levyllä oleva Bon Scottin versio ei eroa alkuperäisestä kovinkaan paljon, mutta alkuperäinen tuo esille sen kuinka tärkeä rooli Scottilla oli bändin erottautumisessa massasta.

High Voltage ja loistava It’s A Long Way To The Top promovideot, kuten myös TV-yleisön edessä heitetty T.N.T löytyvät DVD-kokoelmalta Family Jewels. Lisäksi Plug Me In DVD:llä on edellisten kappaleiden livevedot sekä mustavalkoinen ja valitettavan huonoääninen, lukion lavalla kuvattu keikka, jolta on mukana esikoiselta She’s Got Balls, ja tältä levyltä nimikappale T.N.T. sekä It’s A Long Way To The Top ja School Days. Lisäksi DVD:ltä löytyvät Lontoossa elävän yleisön edessä kuvatut Live Wire ja Can I Sit Next To You. Vaikka bändi sai vuonna 1976 saarivaltakunnassa paljon positiivista julkisuutta, ei Wimbledon Theatren yleisö näytä juurikaan innostuvan näkemästään.

Add a comment
Your name
Your email