Leprous – Aphelion (Tour Edition)

Johan tämän julkaisusta on aikaa. Silloin jäi jostain syystä kirjoittamatta. Kynä rikki? Nyt syitä tarttua näppikseen on useampikin. Bändi tulee Suomeen keikalle, levystä julkaistaan kiertuepainos, jolla on runsaasti bonuksia ja kaiken muun lisäksi tämä on oikein hyvä. Ei bändin paras teos, mutta oikeasti hyvä. Worth having, sanovat maailmalla.

Leprouksen musiikki ei käy ihan joka päivään. Einar Solbergin joka suuntaan venyvä laulu voi toisena päivänä aiheuttaa Stop-nappulan painamista. Sopivalla tuulella se on hienointa ikinä. Niin vaihtelevat laulajankin aatokset. Jokaisella meistä on taistelumme. Hän kirjoittaa omansa kappaleiksi. Käy kai jonkinlaisesta katharsiksesta. Hyvä jos toimii. Joku toinen kävisi avannossa.

Musiikiltaan Aphelion on kuin Norja. On huippuja ja niiden vastapainoksi syviä vuonoja. Oliko klisee? Oli. Liian nolo? Ihan sama. Nämäkin julkaisevat mitä vain. Ei tästä alunperin nimittäin pitänyt edes tulla kokopitkää. Kunhan äänittelivät ja talteen tarttui mitä sattui. Jopa yksi fanien kanssa kirjoitettu kappale Nighttime Disguise on mukana. Soittonsa on taas kovin tarkkaa ja melkein kliinistä. Ei sovi virhe tälle levylle. Eihän moinen haittaa. Jouset ovat edelleen mukana. Suuttuukohan joku jos vertaan tätä levyä Björkin tuotoksiin? Siis jos Guðmundsdóttir olisi ottanut yliannostuksen bodaajien mömmöjä tai treenannut Crossfit-siskojensa kanssa, hän kuulostaisi tältä. Oudon väkevää. Herkkää. Luotaantyöntävää, mutta silti kiehtovaa.

Bonuksia on yhteensä kahdeksan. A Prophecy to Trust on kiva pieni laulelu. Sopii tälle levylle. Bilateralilla alunperin olleen Acquired Tasten live-versio on aiemman vastapainoksi hitaasti kolossaaliseksi kasvava mammutti. Taidetta katsokaas. Kelpaa.

Kakkos-CD:n livet ovat tuoreita. Viime vuonna taltioitu. Ne on ikuistettu myös vinyylille. Aika rajoitettu painos julkaistaan toukokuussa. Jos haluaisi pelata varman päälle, haukkuisi ne nyt. Sen verran minussa on altruismia, että onhan nuo kehuttava. Ostakaa ostakaa!

Tero Honkasalo

Add a comment
Your name
Your email