Black Sabbath: Hartford 10.8.1980
Radioasema King Biscuit Flower Hour äänitti 1970, -80 ja -90 -luvulla Amerikassa kymmenien eri bändien keikkoja ja lähetti niitä satojen eri radiokanavien välityksellä samanaikaisesti jopa miljoonille amerikkalaisille kuulijoille. Tämäkin Flower Hour keikka on ostettavissa Concert Vaultin sivuilta.

Tämä keikka lienee Heaven & Hell -kiertueen yksi viimeisimmistä, jolla rumpupatterin takana on alkuperäisjäsen Bill Ward. Muistaakseni hän lähti bändistä juuri elokuussa 1980. Tämä webkeikka on harvinainen mahdollisuus kuulla miltä uusiutunut Black Sabbath kuulosti sen ensimmäisellä kiertueellaan. Valitettavasti bändi oli tiputtanut setistään kesäkuussa uuden levyn Lonely Is The World eikä sen tilalle tullut Lady Evil säilynyt sekään ohjelmistossa kuin harvoja yksittäisiä keikkoja (joista Tokyo 18.11.80 on julkaistu bootleg-levynä). Minusta tämän keikan huonoin puoli on se, että sillä kuullaan vain neljä uuden levyn kappaletta. Tämän päivän näkökulmasta bändi pelasi vuonna 1980 liian varman päälle rakentaessaan settinsä niin voimakkaasti Ozzyn materiaalista.

Omasta mielestäni Sabbathin olisi kannattanut soittaa vuonna 1980 koko Heaven And Hell -levy, tai ainakin suurin osan sen hienoista kappaleista. Tämä keikka startataan Neon Knightsilla, jonka jälkeen soitetun N.I.B:n perään kuullaan yksi keikan kohokohdiosta Children Of The Sea. Pitkien Sweat Leaf ja Black Sabbath jälkeen palataan uuden levyn materiaaliin soittamalla sen nimikappale. Olisi väärin väittää Dion laiskotelleen vanhojen Ozzy-aikakauden kappaleiden parissa, mutta kyllä hän loistaa erityisesti juuri tässä majestettiisessä kappaleessa. Varsinaisen setin päättänyt Die Young tippui bändin setistä kiertueen päätyttyä helmikkuussa 1981.

Äänityksen mp3 -taso ei vastaa laadultaan virallisia Hammersmith ja Live Evil -levyjä, mutta sen kuuntelu on silti miellyttävä kokemus. Haavet keikan virallisesta julkaisusta voinee haudata sillä kaikki sen neljä uutta kappaletta julkaistiin vuonna 2010 Heaven And Hellin bonuslevyllä. Itse asiassa bonuslevyllä on Heaven And Hell kahteen kertaan koska sen Die Young -singlen b-puolelle editoitu versio on sekin mukana levyllä. Lyhyelle levylle olisi voinut laittaa mukaan myös Die Youngia edeltänyt Tony Iommin kitarasoolo.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit