Duke
Itselleni Duke ei ole koskaan oikein avautunut. Musiikillisesti se on edellistäkin levyä selvempi siirtyminen kohti hieman vähemmän kiinnostavaa listapoppia. Levyn äänitysten aikoihin Phil Collins oli oman soololevynsä demovaiheessa ja kosketinsoittaja Tony Banks sekä kitaristi Mike Rutherford olivat jo ehtineet julkaista omat soolonsa. Dukelle napattiin pari Collinsin soololevylleen tekemää biisiä, mutta muuten levy sävellettiin kolmeen pekkaan rumpalin kotona. Lopulliset äänitykset hoidettiin marras-joulukuussa Tukholman Polar-studioilla.

Lähes koko Genesis CD-tuotanto julkaistiin tuplalevyinä vuosien 2007 ja 2009 välillä. Euroopassa ja Japanissa paketin ykköslevy oli CD/SACD-hybridi, joka sisälsi uuden stereo ja monikanavamiksauksen. Jälkimmäinen formaatti tekee hidasta kuolemaa kohti tekniikan museoa, mutta siitä huolimatta 2019 hankin ensimmäisen oman moniformaattisoittimen ja pääsin vihdoin kuulemaan 5.1:sen pakkaamattomassa muodossa. Tosin Duken 5.1 miksaus ei ole mitenkään erityisen kunniahimoinen. Sama miksaus löytyy myös kakkoslevynä olevalta DVD:ltä, jolta löytyy myös kolme alkuperäistä promofilmiä, vuonna 2007 tehty bändihaastattelu sekä 39 minuutin mittaan editoitu BBC:n Lontoossa 6.5.1980 kuvaama keikka. Kyseinen keikka on julkaistu hämäräyhtiön toimesta huonolaatuisena, mutta kokonaisena versiona.

Duke oli mukana 2007 julkaistulla 1976-1982 boxilla. Viiden studiolevyn lisäksi hienossa laatikossa oli bonuslevy, jolle oli kasattua aikakauden harvinaisuudet. Näistä Open Doors ja Evidence Of Autumn tulevat Duken sessioista ja ne julkaistiin sinkkujen b-puolilla.

Petri Myllylä / 2.1.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit