Duke
Itselleni Duke ei ole koskaan oikein avautunut. Musiikillisesti se on edellistäkin levyä selvempi siirtyminen kohti hieman vähemmän kiinnostavaa listapoppia. Levyn äänitysten aikoihin Phil Collins oli oman soololevynsä demovaiheessa ja bändin muut jäsenet olivat jo julkaisseet omat soololevynsä. Dukelle napattiin pari Collinsin soololevylleen tekemää biisiä, mutta muuten levy sävellettiin kolmeen pekkaan rumpalin kotona. Lopulliset äänitykset hoidettiin syksyllä 1979 Tukholman Polar-studioilla.

Lähes koko Genesis CD-tuotanto julkaistiin tuplalevyinä vuosien 2007 ja 2009 välillä. Euroopassa ja Japanissa paketin ykköslevy oli hybridi, joka sisälsi sekä alkuperäisen levyn remasteroituna että sen audifiileille suunnatun monikanavamiksauksen SACD:nä. Jälkimmäinen formaatti tekee hidasta kuolemaa kohti tekniikan museoa, enkä itse enää omista sen ääniraitaa soittavaa moniformaattisoitinta. Sitä vastoin julkaisusarjan kakkoslevynä oleva DVD on kiinnostava. Siltä löytyy levyn kolme alkuperäistä promofilmiä, vuonna 2007 tehty bändihaastattelu sekä koko levy DTS-monikanavamiksauksena. Lisäksi mukana on BBC:n lähettämä (ja editoima) keikka Lontoosta 6.5.1980. Kyseinen keikka on julkaistu hämäräyhtiön toimesta huonolaatuisena, mutta kokonaisena versiona.

Duke oli mukana 2007 julkaistulla 1976-1982 boxilla. Viiden studiolevyn lisäksi hienossa laatikossa oli bonuslevy, jolle oli kasattua aikakauden harvinaisuudet. Näistä Open Doors ja Evidence Of Autumn tulevat Duken sessioista ja ne julkaistiin sinkkujen b-puolilla. 2012 Virgin julkaisi sen vinyylimuodossa (ilman bonuslevyä).

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit