Abacab
Abacab on ensimmäinen Genesis-levyn, jonka kuulin tuoreeltaan. Lainasin levyn koulukaveriltani, mutta en ihastunut siihen lainkaan. Muistaakseni en vaivautunut edes äänittämään sitä C-kasetille. Reilu vuosikymmen myöhemmin hankin sen remasteroituna CD:nä, ja vaikka sitä kohtuullisen paljon kuuntelin ei levy siltikään kolahtanut, ja se taisi mennä divariin ennen vuosituhannen vaihtumista.

Lähes koko Genesis tuotanto uudelleenjulkaistiin CD/SACD + DVD tuplalevyinä vuosien 2007 ja 2009 välillä. Ykköslevy sisälsi levystä uuden stereo-miksauksen sekä audifiileille suunnatun monikanavamiksauksen. Hankin Abacabin osana 1976-1982 boxia, mutta SACD jäi minulta tuolloin kuuntelematta koska en omistanut moniformaattisoitinta. Onneksi DVD:ltä löytyy sama monikanavamiksaus, tosin pakatussa muodossa. Levyltä löytyy myös neljä alkuperäistä promofilmiä ja vuonna 2007 tehty bändihaastattelu. Sain hankittua itselleni 2019 SACD-soittimen ja pääsin viimein kuuntelemaan pakkaamattoman monikanavamiksauksen. Bändin luottomies Nick Davis on Abacabin suhteen ollut hiukan rohkeampi kuin esimerkiksi edellisellä Duke-levyllä. Omiin korviini levy kuulostaa 5.1:nä selkeästi mielikuvituksellisemmalta ja monipuolisemmalta kuin stereo kuuntelussa.

Mainitulla 1976-1982 boxilla on viiden studiolevyn lisäksi bonuslevy, jolle oli kasattua aikakauden harvinaisuudet. Niiden mukana on Abacabin kahden sinkkulohkaisun b-puolet. Itse hankin 2012 julkaistun LP-laatikon (pikkukuva), mutta sillä ei valitettavasti ole mukana bonuslevyä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit