The Incident
Porcupine Treen nokkahahmo Steven Wilson on innostunut isoista kunnianhimoisista kokonaisuuksista. Käsittääkseni The Incident julkaistaan tupla-CD:nä, jonka ensimmäisen levyn täyttää neljästätoista erikseen nimetystä osasta muodostuva nimiteos. Kakkoslevylle jää vielä neljä teeman ulkopuolista kappaletta. Musiikillisesti kaikki sävellykset ovat jollain tapaa sukulaisia keskenään. Wilsonilla on oma tyylinsä.

Onneksi Steven on innostunut myös pienistä yksityiskohdista. The Incident saattaa olla sävellyksellisesti ja sovituksellisesti hienointa Wilsonia koskaan. Mistään kikkailusta ei silti ole missään vaiheessa kyse. Sanoitukset vaikuttavat aiempaa henkilökohtaisemmilta ja jotenkin nokkelammilta kuin aikoihin. Soundillisesti levy on kaksijakoinen. Toisaalta sillä kuullaan vielä vähän edelliseltä levyltä tuttua räimettä, mutta toisaalta se on paikoin hyvinkin akustinen, hiljainen ja jopa rauhallinen. Paluu vanhempaan Porcupine Tree -soundiin on hyvin harkittu. Kokonaisuus ei ole yhtä tiivis kuin Fear Of The Blank Planet -levy oli. The Incident hengittää hieman vapaammin. Erilaiset kitarat ovat kappaleissa pääosissa, mutta kun tarve tulee, niin varsinkin kosketinsoittaja Richard Barbieri nostetaan estradille. Myös rytmiryhmä, eli basisti Colin Edwin ja rumpali Gavin Harrison, saa osansa esillä olosta. Colin tuntuu soittavan tällä levyllä aiempaa enemmän ja Gavin vähemmän. Kokonaisuuden kannalta tuo on hieno juttu.

The Incident koostuu siis 14 itsenäisestä osasta. Jotkut niistä ovat vain alkusoittoja, väliosia tai vastaavia, toiset ovat kokonaisia kappaleita. Palaset ovat sen verran erilaisia keskenään, että mistään yhtenäisestä sävellyksestä ei voi puhua, vaikka joitakin juttuja toistetaankin useammassa osassa. Kokonaisuus on sujuvasti etenevä teos. Hienoimmaksi raidaksi nousee ajan kulumisesta kertova Time Flies. Sen kitarajutut tuovat mieleen Pink Floydin. Liekö tarkoituksellista? Nimiraita The Incident on Massive Attackin tyylistä junnailua. Kappaleessa on kiihkeä pulssi ja jotenkin hypnoottinen rytmi.

Faneille tässä levyssä on pureksittavaa. Varmasti se saa keskustelulaudat kuumiksi. Deadwingin ja Fear Of The Blank Planetin hevimpään Porcupine Treehen tykästyneille The Incident saattaa olla pienoinen pettymys. Sen sijaa Stupid Dreamin ja Light Bulb Sunin aikoja haikaileville tällä levyllä on runsaasti tarjottavaa. Arvatkaa kumpaan ryhmään minä kuulun?

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit