Live! In Europe
Rory Gallagher ilmoitti levy-yhtiölleen loppuvuodesta 1971 haluavansa julkaista seuraavaksi livelevyn. Tämä ei pomoja innostanut sillä konserttialbumit eivät myyneet tuolloin kovinkaan hyvin. Rory sai kumminkin tahtonsa läpi ja niin äänitysauto saapui helmikuussa 1972 Lontoon pohjoispuolella olevan Lutonin yliopiston saliin, jossa tallennettiin suurin osa valitettavasti vain yksilevyiseksi jääneen albumin materiaalista. Onneksi bändin Saksan televisiolle kuvatut Beat Club Sessions DVD/CD -combo tarjoaa enemmän kitaristin kahden ensimmäisen studiolevyn materiaalia.

Ilmestyessään Live In Europe sisälsi vain seitsemän kappaletta, mutta remasteroidussa CD:ssä sitä laajennettiin muutamalla kappaleella levyn keston lähestyessä tuolloin tuntia. What In The Worldiä ja Hoodoo Mania ei koskaan julkaistu studioversioina mutta ne olivat tuohon aikaan tiiviinä osana keikkasettiä ja löytyvät myös Roryn BBC-levyltä. Olisin toivonut, että bonuksia olisi tullut vielä pari kappaletta lisää sillä edelleen Live In Europe keskittyy esittelemään enimmäkseen trion setissä olleita covereita ja traditionaalisia sävellyksiä.

Levyn aloittaa Junior Walesin levyttämä Messin' With The Kid tavalla joka ei voi jättää ketään kylmäksi. Biisi oli tekijälleen iso hitti 60-luvun lopulla, mutta Rory onnistuu nostamaan biisin uudelle tasolle. Aivan loistava avausraita! Sen jälkeen kuullaan Roryn esikoissoolon ainoa näyte, tiukka Laundromat. Deucelta mukaan on mahtunut In Your Town. Kolmas Roryn oma kappale on aiemmin julkaisematon Going To My Home Town. Vanhin sävellys tulee 1920-luvulta, jolloin Blind Boy Fuller sävelsi Roryn akustiseen settiin kuuluneen Pistol Slapper Bluesin.

Mielestäni kaikki Roryn livelevyt, ja konserttivideot ovat erittäin suositeltavia hankintoja. Live In Europe ei ehkä kumminkaan ole se ensimmäiseksi hankittava sillä pari vuotta myöhemmin julkaistu Irish Tour on oma suosikkini. Itselläni on tästä levystä alkuperäinen englantilainen LP-prässäys, mutta huomaan silti soittavani mielummin remasteroitua laserlevyä. Sony remasteroi levyn uudelleen vuonna 2011 ja seuraavana vuonna sen sai ostaa 9 euron CD:nä tai 24 euron LP:nä. 

Roryn veli tullee vielä päivittämään Live In Europen samaan tyyliin kuten hän teki 2014 Irish Tourin kanssa joten faneilla on jotakin mitä odottaa. Uutta Roryn livemateriaalia kaikkien näiden vuosien jälkeen.

Petri Myllylä

 

Roryn Live! In Europe on mielestäni hyvä livelevy. Turhan lyhythän se on jopa laajennettuna remasteroituna painoksena, mutta meno on koko ajan hyvä. Lisäksi Gallagherin monipuolisuus erilaisten kielisoittimien suhteen tulee hienosti esiin. Mandoliinin ym. käyttö keikkatilanteessa ei tosiaankaan ole mitään turhaa diivailua, vaan kappaleiden palvelemista.

Levy alkaa tyylikkäästi kappaleella Messin' With The Kid. Olen kuullut kappaleen muidenkin esittämänä, mutta minulle tällä levyllä oleva Roryn versio on se definitiivinen. Kappale oli jatkossakin oleellinen osa Roryn keikkoja. Myös Laundromat toimii keikalla paljon paremmin kuin melko vaisu studioversio debyyttialbumilla.

Gallagherin keikoilla kuultiin aina lainabiisejäkin, mitä en pidä Roryn omien biisien laadusta huolimatta mitenkään huonona ratkaisuna. Monet soitetuista vanhoista bluesbiiseistä olisivat jääneet minulle tuiki tuntemattomiksi ilman Roryn versioita. Esimerkiksi sanoitukseltaan melko tyly Pistol Slapper Blues on mukava akustinen hengähdystauko ennen alkuperäisen vinyylin kakkospuolen tykitystä.

Tämä levy on hyvä esimerkki siitä, että Rory oli aina parhaimmillaan elävän yleisön edessä.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit