Calling Card
Rory Gallagher oli tutustunut 70-luvun alupuolella Deep Purplen basisti Roger Gloveriin. Saatuaan kenkää bändistä kesällä 1973 Glover oli suunnannut musiikillisen innostuksensa tuottajan tehtävään. Itsekin Gloverin useamman kerran tavanneena voin yhtyä hänestä usein todettuun kohteliaisuuteen "mukava mies". Glover ei kuitenkaan onnistunut yhteistyössään Roryn kanssa. Hän oli tottunut pitämään viimeisen sanan itsellään eikä sessio ollut kenellekään mukana olleelle mieluisa. 

Tekovaiheen henkilöongelmista huolimatta (vai niistä johtuen?) Calling Card on ihan hyvä, mutta Roryn aiempia raskaampi levy. Aivan kuten edellisen levyn avausraita Let Me In myös tämä levy startataan todella hienolla biisillä. Do You Read Me? ei tosin ole levyn ainoa helmi.

Ostin Calling Cardin omaan kokoelmaani vasta 2012 kun Sony remasteroi sen alkuperäisistä analogisista nauhoista ja julkaisi laadukkaana vinyylipainoksena. Olin tosin kopioinut levyn 1999 CD-version, jolla oli mukana bonuksena San Franciscossa 1977 äänitetyt, mutta julkaisematta jääneet Rue The Day ja Public Enemy. Mielenkiintoista että Sony laittoin 2012 CD-painoksen bonukseksi Blueprint-sessioissa äänitetyn Where Was I Going To slovarin. Onneksi yhtiö kuitenkin palautti siihen levyn alkuperäisen kannen.

Petri Myllylä

 

Calling Card on levy, jolla Rory saadaan yhdistettyä helposti purppuraperheeseen. Levyn tuottajana toimi nimittäin Roger Glover.

Levy ei mielestäni ole sellainen "käyntikortti" kuin mitä sen nimensä perusteella pitäisi olla. Kappaleet ovat kyllä ihan hyviä, mutta toteutus kuulostaa vähän löysältä. Tämä tulee ilmi erityisesti silloin, jos Roryn levyjä kuuntelee kronologisessa järjestyksessä. Ei oikeastaan tunnu ihan hirmuiselta ihmeeltä, että tämän levyn jälkeen pianisti Lou Martin ja rumpali Rod DeAth poistuivat kuvioista.

Levyn hienoimmat hetket kuullaan mielestäni kappaleilla Moonchild ja Edged In Blue. Huonoja kappaleita ei varsinaisesti ole, mutta olisin tosiaankin kaivannut koko levylle hieman tanakampaa toteutusta.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit