Taste: In Concert
Kun Polydor syksyllä 1970 kuuli hyvässä nousussa olevan Taste bändin hajoavan se äänitti pari bändin keikkaa. Mutta miksi tuolloin vielä levyttämättömän bändin keikka Lontoon Marquee klubilla lokakuun 25. päivänä 1968 äänitettiin, siitä minulla ei ole tietoa. Keikka julkaistiin kymmenen vuotta myöhemmin ilman Rory Gallagherin lupaa saksalaisen Aristan toimesta. Viisi vuotta myöhemmin otetun uusintapainoksen jälkeen albumia ei ole julkaistu uudestaan. Sen materiaalia ei ollut myöskään muuten laajassa 2015 julkaistussa boxissa I'll Remember.

Taste esiintyi kuukausi tämän keikan jälkeen Royal Albert Hallissa Creamin jäähyväiskeikalla. Paikalla oli BBC äänitysauto ja kuvausryhmä, mutta ilmeisesti he äänittivät ja kuvasivat vain Creamin keikan joten (valitettavasti) Tasten ja toisen tuoreen bändin Yesin keikat eivät tallentuneet nauhalle.

Petri Myllylä

 

Tasten uusi kokoonpano (rummuissa John Wilson, bassossa Richard McCracken) ryhtyi valloittamaan Englantia vuonna 1968. Tämä ennen Tasten ensilevyä Lontoon Marquee-klubilla äänitetty keikka antaa hyvän kuvan trion taidoista ja tyylistä. Creamin ja The Jimi Hendrix Experiencen rinnalle oli selvästikin pyrkimässä vakuuttava, myös bluesista ammentava uusi yhtye.

Levyn kappaleet on merkitty joko Gallagherin tai sangen tuotteliaan herra Tradin tekemiksi. Levyn musiikillinen kirjo on yllättävän laaja. Esimerkiksi Baby, Please Don't Go soitetaan lähes punkmaisella energialla, ja ensilevyltäkin löytyvä Catfish on vuoden 1968 mittakaavassa pelottavan raskas.

Levyn äänitys ei ole huippulaatua, mutta silti aivan kuunneltava. Itse asiassa olisi mielenkiintoista tietää, miksi tämä keikka ylipäänsä on aikoinaan nauhoitettu. Levyllä ei mainita, onko kyseessä radiota varten tehty äänitys, vaiko jonkun klubin työntekijän päähänpisto.

Tämän levyn perusteella on helppo uskoa, että Tastesta uskottiin tulevan vakava kilpakumppani jo mainitsemilleni Creamille ja Jimi Hendrix Experiencelle. En silti pidä tämän levyn metsästystä minään välttämättömänä operaationa muille kuin kovimmille Rory-faneille.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit