Queen
Olin vasta kahdeksanvuotias Queenin julkaistessa esikoisalbuminsa. Todennäköisesti tutustuin bändiin ensimmäisen kerran heidän Bicycle Racen singlen aiheutettaman hämmennyksen aikoihin. Olihan kannen alastomuus vielä 70-luvun lopussakin jonkinlainen tabu. Miljoonien ihmisten tavoin minäkin tutustuin Queenin ensimmäiseen kokoelmalevyyn sen ilmestyttyä 1981. Sillä levyllä ei tosin ollut yhtään biisiä esikoislevyltä.

Queenia ei voi syyttää oman identiteetin puuttumisesta. Silti kaikki palikat eivät ihan heti menneet kohdalleen ja kesällä 1973 julkaistu Queen I (kuten levy nykyään tunnetaan) on jäännyt täysin oikeutetusti bändin myöhemmän tuotannon varjoon. Ilmestymisen aikoihin levy on taatusti ollut nykyaikaa kiinnostavampi ja en ihmettele lainkaan sitä että glam-rockin jälkimaingeissa sopivasti erilainen bändi keräsi itselleen jo tuolloin uskollisia faneja. Bändin oma identiteetti, upeat kuorolaulut ja virtuoosimainen soitanta nousevat sävellysten yläpuolelle. Hankin levyn hyllyyni vasta 2014 ja yllätyin ehkä eniten sen paikoin raskaasta soundista, jossa on kieltämättä oma viehätyksensä. Levyn kappleista jo 1971 demottu Keep Yourself Alive julkaistiin singlenä, mutta sen menestys jäi tehdystä promovideosta huolimatta vaatimattomaksi. Vielä heikommin menestyi Amerikassa julkaistu Liar, joka editoitiin rankalla kädelle sikäläiseen kolmen minuutin radiosoittoformaattiin. Queen kuvasi biisistä videon samoissa sessioissa Keep Yourself Aliven kanssa mutta se julkaistiin vasta 2002 videokokoelmalla Greatest Video Hits.

Bändi työsti levyään pitkään hyödyntäen taustavoimiensa omistaman studion ylijäämäaikoja (yleensä aamuyöstä). Bändin managerit eivät kumminkaan saaneet ketään levy-yhtiötä julkaisemaan levyä, joten pitkän tuumaamisen jälkeen he julkaisivat sen itse. Bändin todellinen läpimurto oli kuitenkin ihan nurkan takana. 

Syksyllä 2015 julkaistu Queen Studio Collection sisältää kaikki bändin studiolevyt ja välin tässä paketissa ne on painettu värivinyyleille. Purppuran värinen Queen soi lämpimästi ja itse kiikutin boxin saatuani alkuperäisen amerikkalaisen vinyylin divariin.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit