Sheer Heart Attack
Kaukaisella 1970-luvulla artistien levyjen julkaisuväli oli lyhyimmillään vain puoli vuotta. Queenin kolmas levy ilmestyi sopivasti joulumarkkinoille marraskuussa 1974, vain kahdeksan kuukautta edellisen levyn perään. Saman vuoden lähes samoina päivinä julkaisi omat levynsä myös toinen 70-luvun suuruus Deep Purple. Queenin levyä taidettiin odottaa Purplen Stormbringeriä enemmän sillä heidän Killer Queen -single oli noussut Englannin listakakkoseksi. Tämän johdosta bändi pääsi esiintymään maan tärkeimpään television musiikkiohjelmaan Top of the Pops. Esitys löytyy bändin kaksiosaiselta videokokoelmalta. Mott The Hooplen kanssa tehty USA:n kiertue oli nostanut bändin tunnettavuutta sikäläisillä markkinoilla ja single nousi Jenkkien listalla sijalle 11.  

Sheer Heart Attack oli bändin läpimurtolevy sisältäen luonnollisesti heidän ensimmäisen menestyssinglen Killer Queen. Levyn avaava Brighton Rock, mainittu Killer Queen sekä bändin ensimmäiseltä kokoelmalta löytyvä, kiihottava livesuosikki Now I'm Here olivat minulle hyvin tuttuja ottaessani tämän kunnioittavaan 36 vuoden ikään ehtineen levyn ensimmäiseen kunnon soitantaan vuonna 2010. Koko muu albumi oli itselleni täysin uusi tuttavuus. Brighton Rock on aavemainen soolotaidonnäyte mutta toki levyn ehdoton kulmakivi on korkealuokkaisesta prostituoidusta kertova rock-mestariteos Killer Queen. 

Bändin muuta tuotantoa selkeästi rockmaisemmat Queen I ja II jättivät minut kaipaamaan sen myöhempien aikojen tunnistettavaa soundia. Englannin listakakkoseksi kohonnut Sheer Heart Attack osui jo aika lähelle sydäntäni. Tässä levyssä on jo niitä elementtejä, joihin bändissä ihastuin. Oopperamainen, teatraalinen laulu, vinkuvat kitarat ja tanakasti etenevä komppi. Ehkä tämä ei ole se kaikista suositeltavin levy Queen musaan tutustumiseen, mutta jos bändistä tykkäät, uppoudu ihmeessä myös tähän. Parin killerin lisäksi kokonaisuus nostaa levyn lähelle kiitettävää. Mukana on myös bändin oman George Harrisonin basisti John Deaconin ensimmäinen bändin julkaisema biisi Misfire. 

Bändin 1972 tekemän tuotantosopimuksen heikkous paljastui bändille viimeistään tässä vaiheessa. Levyjen ja keikkojen menestyksestä huolimatta bändin jäsenet olivat rahattomia ja bändi itsessään oli jopa velkaa kiertuetyöntekijöille. Uudeksi manageriksi löytynyt John Reed laittoi hommat uusiksi ja rohkaisi bändiä keskittymään seuraavaan levyyn, josta tulikin bändin hienon uran yksi parhaista.

Queenin perustamisesta tuli 2011 kuluneeksi 40 vuotta ja tämän kunniaksi koko heidän kataloogi julkaistiin jälleen kerran remastereoituina. Tällä kertaa bonukset laitettiin omalle levylle. Neljä vuotta myöhemmin julkaistu 18 LP:n boxi Queen Studio Collection sisältää kaikki bändin studiolevyt, mutta ei mitään CD-levyillä olevia extroja. Punaiselle vinyylille prässätty albumi lähetti hyllystä divariin levyn 2009 tehdyn mustavinyylisen painoksen.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit