Jazz
Queen äänitti Jazz-levyn Sveitsin Montreux'ssä alkusyksyksystä 1978 yhdessä tuottaja Roy Thomas Bakerin kanssa. Hän oli ollut mukana tuottamassa bändin neljää ensimmäistä levyä, mutta teki nyt paluun kolmen vuoden poissaolon jälkeen.

Jazz oli itselleni pitkään vain osaksi tuttu eli tunsin sen kolme hittikokoelmalla mukana ollutta biiisä. Ostin itselleni alkuperäisen italialaisen 1978 LP-prässäyksen saksalaisesta divarista vasta vuonna 2010. Kokonaisuutena se nousi välittömästi muutaman kuuntelukerran jälkeen bändin kiinnostavien levyjen joukkoon.

Kuukautta ennen levyä lokakuussa 1978 julkaistu single Fat Bottomed Girls/Bicycle Race (pieni kuva) tuli murrosikäiselle arvostelijalle aikanaan hyvinkin tutuksi sen pornografisen mainosjulisteen johdosta (sorry, ei kuvaa). Molempia biisejä varten kuvattiin videot mutta vain rinta paljaana ja muovihousut jalassa Fat Bottom Girlissä esiintynyt Freddie Mercury saatiin televisioon. Wimbledon stadionilla kuvattuja lyhyitä pätkiä alastomista naisista pyöräilemässä ei uskallettu lopulta käyttää Bicycle Race videolla, mutta lopulta 2002 ne uskallettiin editoida mukaan videolle. Vaikka biisi on tehty kieli poskella, se kuuluu ehdottomasti omien Queen-suosikkieni joukkoon. Näiden kahden biisin lisäksi levyn kakkossingle Don't Stop Me Now päätyi kolme vuotta myöhemmin julkaistulle kokoelmalle Greatest Hits. Euroopan kiertueella ennen Brusselin keikkaa lavalla kuvattu video löytyy DVD-kokoelmalta Greatest Video Hits 1. Onneksi nämä kolme sinkkumenestystä eivät ole levyn ainoat helmet.

Levyn avaava Mustapha ei anna juuri viitteitä jazzista sillä se on lähempänä Freddie Mercuryn lapsuudenkodin, Intian musiikkia. Jazz-kiertueella äänitetytylle, bändin ensimmäiselle livelevylle Live Killers päätyivät myös Jazz-biisit Let Me Entertain You ja Dreamer's Ball. Näistä ensimmäinen pysyi bändin keikkasetin avauskappaleiden joukossa vuoteen 1981 saakka. Näiden lisäksi omien Queen-suosikkieni joukkoon löysi tiensä kaunis Jealosy.

Queenin perustamisesta tuli 2011 kuluneeksi 40 vuotta ja tämän kunniaksi koko heidän kataloogi julkaistiin jälleen kerran remastereoituina. Tällä kertaa bonukset laitettiin omalle CD-levylle. Neljä vuotta myöhemmin julkaistu 18 LP:n boxi Queen Studio Collection sisältää kaikki bändin studiolevyt, mutta ei mitään CD-levyillä olevia extroja. Alkuperäisjulkaisun tavoin kohokirjaimin painetun Jazzin kanssa samanväriselle pinkille vinyylille prässätty albumi lähetti hyllystä divariin levyn alkuperäisen, mutta kuluneen italialaisen painoksen.

Petri Myllylä / 07.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit