Hot Space
Queen oli tehnyt edellisellä studiolevyllä The Game onnistuneen marssin discosaleille. Samana vuonna julkaistu elokuva soundtrack Flash Gordon sisälsi paljon aiempaa enemmän syntetisaattoreita, joita kuullaan myös Hot Spacella. Valitettavasti levy ei kuitenkaan sisällä edeltäjänsä tapaisia hittejä, eikä juuri keskinkertaisuuksia parempia kappaleita. Levyä pidettiin laulaja Freddie Mercuryn dominoimana. Disoissa ja yökerhoissa varsinkin Munchenissa, jossa osa albumista äänitettiin, viihtynyt laulaja oli tykästynyt mustan musiikin soundiin.

Fanit eivät ottaneet vastaan bändin muuttunutta soundia kovinkaan innostuneesti. Hot Spacen ainoa menestyssingle tehtiin heti sessioiden alussa syyskuussa 1981 kun David Bowie vieraili bändin omistamassa studiossa Montreux'ssä, Sveitsissä. Muutamassa viikossa markkinoille saatu Under Pressure päättää hienolla tavalla ei-niin onnistuneen albumin. Albumilla on useita tanssibiisejä, joista ei kuitenkaan tullut hittejä edes discoissa. Singlenä julkaistu Body Language on oma Queen-inhokkini mutta on silti yllättävää ettei siitä tullut hittiä. Biisi on niin ajan hengessä. Ehkä sen rohkea video oli aikaansa edellä eikä isot TV-kanavat sitä juuri kanavillaan näyttäneet. Toinen inhokkini Back Chatista sekä Calling All Girlsistä kuvattiin jopa videot mutta niitä ei kuitenkaan julkaistu kuin vasta 2002 kokoelmalla Greatest Video Hits 2. Balladista Las Palabras De Amor tehty video tuskin ketään ärsytti, mutta biisi ei menestynyt sekään erityisen hyvin. Lyhyen kiertueen jälkeen bändi piti pitkän keikka- ja levytystauon, jonka aikana sen jäsenet tekivät soolotöitä.

Hot Space on yksi ääriesimerkki siitä mitä bändille voi tapahtua jos se muuttaa musiikillista suuntaansa liian nopeasti, ja tässä tapaukssa liian radikaalisesti. Bändin keikoille saapuneet tosifanit levittivät lakanoita, joissa bändiä pyydettiin lopettamaan discoilu. Aivan näin se ei toiminut, mutta Hot Spacen jälkeen Queen ei tehnyt urallaan enää yllätyskäänteitä. Bändi ja/tai sen taustavoimat taisivat kuitenkin uskoa albumiin ennen sen julkaisua sillä se kuvasi promo videot myös kappaleista Back Chat ja Calling All Girls. Vaikka molemmat biisit julkaistiin, tosin jälkimmäinen vain Pohjois-Amerikassa, sinkkuina, videoita ei laitettu levitykseen ja ne julkaistiin vasta 2003 DVD:llä Video Hits 2.

Queenin perustamisesta tuli 2011 kuluneeksi 40 vuotta ja tämän kunniaksi koko heidän kataloogi julkaistiin uudelleen. Varsin niukat bonukset laitettiin omalle CD:lle. Neljä vuotta myöhemmin julkaistu 18 LP:n upea boxi nimeltä Queen Studio Collectio. Se sisältää kaikki bändin studiolevyt, mutta ei mitään CD-levyillä olevia extroja. Turkoosille vinyylille prässätty albumi lähetti hyllyssä olleen alkuperäisen englantilaisvinyylin divariin.

Petri Myllylä / 10.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit