Rock Montreal (video & audio)
Queen nousi vuonna 1980 vielä askeleen korkeammalle kuin mihin oli päätynyt lukemattomien 70-luvun hittiensä avulla. Uusi albumi The Game lunasti ne korkeat odotukset, jotka kolme ennen albumia julkaistua singleä olivat nostattaneet. Kun levyn suurin hitti, Another One Bites The Dust esitti bändin muuntautumiskykyä kaivaa itsestään ajan hengen mukainen kappale, voimakasta discobiittiä takova tanssikappale, oli bändin jalkojen juuressa puolet musiikkimaailmasta.

Musiikkimaailman kärkeen kiilaaminen näkyy myös tällä Montrealissa marraskuussa 1981 kuvatulla videolla. Sen tekninen toteutus, varsinkin vuonna 2007 tehdyn restauroinnin jäljiltä on ehdotonta 80-luvun konserttivideoiden aatelia. Setti on täynnä bändin hittejä, eikä se anna otteen irrota yhtä ainuttakaan sekuntia. Queen oli jo aloittanut uuden Hot Space -levyn äänitykset ennen loppusyksyn lyhyttä kiertuetta Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan (missä se oli keikkaillut jo keväällä 1981). Setissä oli kumminkin mukana vain David Bowien kanssa juuri singlenä julkaistu Under Pressure.

Näin tämän keikan ensimmäisen kerran vuonna 1985 ja pari vuotta myöhemmin kopioin edistyksellisen stereo-VHS:n (samoin stereo) C-kasetille. Kuuntelin keikkaa vuosia kunnes kasettisoitin hävisi sekä autosta että kotoa. Amerikassa keikka julkaistiin DVD:nä jo vuosituhannen alussa mutta itse palasin siihen vasta 2007 kun ostin ensiksi sen CD:nä (tripla-LP olisi ollut hyvä sijoitus sillä sen hinta huitelee pilviä) ja hiukan myöhemmin Blu-ray'nä. Jälleennäkeminen ja varsinkin -kuuleminen oli ikimuistoista sillä diggan tätä keikkaan todella paljon. Audiojulkaisu muuten sisältää lyhyet versiot Flashista ja The Herosta, joiden aikana kuvausryhmä taisi pitää lakisääteisen kaffi- ja nauhan vaihto tauon. 

Blu-ray'n takakannessa kerrotaan bändin olleen ensimmäinen, joka kuvasi kokonaisen konserttinsa kalliilla 35 mm elokuvafilmillä. Tulos on myös selvästi nähtävissä. DTS HD -ääni on sekin vakuuttava vaikka itse katsonkin keikan usein stereona. Videojulkaisuihin liitettiin bonuksena Queenin reilun 20 minuutin esiintyminen Lontoon Live Aid -tapahtumassa heinäkuussa 1985. Tuota vetoa voidaan pitää yhtenä koko rockhistorian onnistuneimmista comeback-esiintymisistä. Queen oli ympäri maapalloa miljaridiyleisön saaneen TV-lähetyksen paras esiintyjä, ja se palautti bändin takaisin maailman ehdottomaan musiikkieliittiin.

Petri Myllylä / 12.4.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit