Live At Wembley Stadium (video & audio)
Queen jätti konserttilavat vuoden 1986 A Kind Of Magic -kiertueen jälkeen. Bändi oli tuolloin yhä yksi aikakautensa suosituimmista esiintyjistä joten lienee sanottavissa että he poistuivat lavalta uransa huipulla. Tätä todistaa tietenkin myös bändin kotikaupungin Lontoon legendaarisen Wembley Stadiumin täyttäminen kahtena peräkkäisenä heinäkuun (11. & 12.) iltana. Molempina iltoina bändiä ennen esiintyivät INXS, The Alarm ja Status Quo.

Illan setti sisältää kaikki uuden levyn neljä kansainvälistä singlelohkaisua sekä laajan otannan bändin tunnetuimpia kappaleita. Kahden CD:n pakettia voi jopa pitää bändin best of live -kokoelmana. Setin ehkä suurin heikkous on juuri siinä että se on aika yllätyksetön. Toistakymmnetä vuotta setissä ollutta, tänä iltana vajaan viiden minuutin mittaista rock-klassikoiden medley'tä kun ei oikein kehtaa yllätykseksi kutsua. Encoren alussa kuultava lyhyt pätkä Sweet Charity - musikaalista poimittua Big Spenderiä lienee se erikoisin hetki keikkaa. Nostalgianälkäinen fani saa keikan katsomisesta ja kuuntelusta taatusti hyviä fiilareita joten sen parissa vietetty parituntinen on mitä parasta laatuaikaa.

Keikan julkaisusta voisi kirjoittaa lyhyen vihkosen. Kiertueen jälkeen julkaistulla Live Magic -levyllä on yksi biisi molemmilta illoilta, mutta videonauhaa ei julkaistu tuoreeltaan vaan vasta 1990. Nimellä Live At Wembley julkaistu VHS ja Laserdisc ei kuitenkaan dokumentoinut koko keikkaa, seitsemän biisiä jäi odottamaan vuoteen 2003 asti jolloin kokonaisen keikan sisältävä DVD sai uuden nimen Live At Wembley Stadium. Audiomuodossa keikka julkaistiin kokonaisena 1992 ja DVD:n kanssa uudestaan 2003. Vinyylin ystävät saavat nykyään kaivaa kuvetta noin 200 euroa saadakseen 1992 tuplan. Sen jälkeen ainoa vinyylipainos on otettu Italiassa. Kohtuuhinnan lisäksi isona etuna on 110 minuutin jakaminen kuudelle levynpuoliskolle.

Odotan innolla jossakin lähitulevaisuudessa häämöttävää keikan kolmatta videojulkaisua. Toivoisin että se tällä kerralla editoitaisiin 16:9 kuvakokoon ja julkaistaisiin HD-äänelle eli Blu-ray'nä. Tällaisen julkaisun mukaan laitettaisiin varmasti myös perjantain 11.7 keikka, joka julkaistiin kokonaisuudessaan 2011 osana erikoisjulkaisua Wembley Roadie Cubea.

Petri Myllylä / 16.5.2019


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit