Live Magic
Queen uran vasta toinen keikkajulkaisu Live Magic oli ilmestyessään itselleni rankka pettymys. Pidän livelevyistä, jotka dokumentoivat yhden kokonaisen keikan. Tämän levyn biisit tulevat kolmelta eri keikalta. Sitä suurempi virhe on useiden biisien rankka saksiminen ja editointi. Tämä koskee erityisesti vinyyliversioa, joka on vielä kaksi minuuttia vain 49 minuutin mittaista hopealevyä lyhyempi.

Levyn olisi tullut olla ehdottomasti vähintäänkin tupla, mutta kaikki perusteet olisi ollut julkaista se vaikka kokonaisena, johon olisi tarvittu kolme vinyyli- tai kaksi CD-levyä. Koska nykyään on tarjolla samalta kiertueelta kaksi kokonaista (Wembley ja Budapest) keikkaa, tälle levylle ei juuri ole käyttöä. Sen viidestätoista biisistä tosin peräti 11 tulee Freddie Mercuryn viimeiseksi jääneeltä Knebworthin 9.8.1986 keikalta, mutta oletan että tämäkin keikka tullaan jossakin vaiheessa julkaisemaan kokonaisuudessaan. Viimeistään siinä vaiheessa olen valmis antamaan oman englantilaisen avattavilla kansilla olevan vinyylilevyni kierrätykseen.

1980-luvulla bändien audio- ja videojulkaisut elivät ihan omaa toisistaan irrallaan olevaa elämää. Ne olivat erittäin harvoin, jos koskaan toistensa kanssa identtisiä. Queen äänitti kesän 1986 Magic Tourilla ainakin kolme keikkaa, joista Live Magic kasattiin. Kaksi sen biiseistä, A Kind Of Magic ja Under Pressure tulevat Budapestin keikalta, jonka Unkarin televisioyhtiö kuvasi. Keikan rankasti editoitu videokasetti Live In Budapest ilmestyi samaan aikaan Live Magic LP:n ja CD:n kanssa. Biisit Is This The World We Created...? ja Hammer To Fall tulivat Lontoon Wembley keikalta/keikoilta. Tuolta keikalta 1990 julkaistu video, ja varsinkin sen 2003 CD- ja DVD-julkaisut ovat Live Magicia parempia.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit