The Freddie Mercury Tribute Concert (DVD)
Freddie Mercuryn kuoltua loppuvuodesta 1991, kolme Queen-muusikkoa päättivät järjestää soittokaverilleen kunnon läksiäisjuhlat. Maailmanlaajuinen televisiointi ei taatusti vaikeuttanut vierailijoiden kutsumista, mutta toki AIDS-tutkimukseen rahaa kerännyt tilaisuus herätti myös musiikillista kiinnostusta.

Keikka jakautuu kahteen osaan, joista ensimmäisessä esiintyy vierailevia artisteja kuten Metallica, Guns & Roses ja Def Leppard. Toisessa osassa lavalla on Queen vieraineen. Näistä lavalla viettänee pisimpään Brian Mayn hyvä ystävä, Black Sabbath -kitaristi Tony Iommi, jonka lavalla ollessa siellä käyvät The Who'n Roger Daltrey, Metallican James Hetfield, tuleva Van Halen -laulaja Gary Cherone sekä illan kääntyessä kohti finaalia, Elton John.

Pitkän Queen-setin tulkinnat vaihtelevat suuresti. Osa vierailevista laulajista on aika pihalla annetun materiaalin kanssa. Yllättävän hyvin toimii Queenin ja David Bowien duetto Under Pressure, jonka Bowie esitetään Lisa Stansfieldin kanssa. Sen jälkeen lavalle tulee Ian Hunter, sekä hänen ja Bowien kitaristina toiminut Mick Ronson. Queen lämmitti Mott The Hooplea vuonna 1973, jolloin Hunterin laulama ja Bowien tekemä All The Young Dudes nousi glamrockin lähes viralliseksi hymniksi. Def Leppardin johtokaksikon olisi sitä vastoin voinut tässä yhteydessä jättää jatkamaan lavan takana olevia bileitään. Miehet ovat innokkaita Hunter-faneja, mutta heidän taustalaulu ja lavalla olo tuntuvat tässä yhteydessä turhilta. Queen sekä Ronson/Bowie vetäisevät vielä Heroesin kaksikon viimeiseksi jäänneenä yhteisesiintymisenä.

Mahtavaa TV-spektaakkelia ei ole saatu koskaan julkaistuksi kokonaisuudessaan, joten esim. Robert Plantin faneilla on yhä käyttöä vanhalla videonauhalla jossa on hänen Innuendo-esiintyminen.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit