Live In Rio (video)
Rion musiikkifestarit tammikuussa 1985 kokosivat laajan joukon sen ajan ykkösartisteja Brasiliaan. Queen heitti siellä kaksi keikkaa, 11. ja 18. päivä. (ainakin ensimmäinen tosin saatiin käyntiin puolen yön jälkeen). Nämä molemmat kuvattiin ja lähetettiin 60 eri maan televisiokatsojille. Paikalla olleiden 325.000 ihmisen lisäksi keikat näki siis kymmenet miljoonat ihmiset. En ole varma, mutta luulen että Suomen televisiokanavat eivät aikanaan tajunneet ostaa näiden keikkojen lähetysoikeuksia.

Näistä kahdesta keikasta kasattiin aikanaan VHS- julkaisu Live In Rio (iso kuva). Valitettavasti se oli ajan tavan mukaan editoitu tunnin mittaiseksi. Keikasta ei ole julkaistu virallista DVD päivitystä. Tämä ei ole kumminkaan estänyt Masterplan- (mustakansinen) ja Immortal-yhtiöitä (valkokantinen) julkaisemasta sitä. Tosin nähtyäni jälkimmäisen, Rock You From Rio DVD:n minulla ei ollut mahdollisuutta tarkistaa oliko se identtinen kyseisen videonauhan kanssa. Huonosta kuvanlaadusta voisi olettaa julkaisuiden olevan identtisiä. En tiedä myöskään onko USA:n MTV:n lähettämä Queen: Rock In Rio -ohjelma identtinen videojulkaisun kanssa vai tuleeko se vain yhdeltä (todennäköisesti 11.1.) keikalta.

Useat Queen-fanit pitävät tätä videota yhtenä bändin huonoimmista videojulkaisuista. Heikkolaatuinen kuva- ja äänimateriaali luonnollisesti vaikuttaa asiaan, mutta useaan muuhun julkaisuunsa verrattuna bändi myös kuulosta tällä keikalla melko vaisulta. Sitä voi pitää ihmeenä sillä olisi odottanut että 350.000 ihmiselle esiintyminen sytyttäisi bändin. Maagisesta keikkaelämyksestä ollaan valitettavan kaukana, mutta keskikertaisuudessaankin viisimiehiseksi kasvanut keikkakokoonpano tarjoilee nautittavan hittikavalkaadin. Bändin myytyä aikanaan keikan lähetysoikeudet useille televisioyhtiöille, keikkojen julkaisu voi jäädä ikuisesti harmaalla alueella työskentelevien yhtiöiden harteille.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit