Albert King With Stevie Ray Vaughan In Session (CD/DVD)
Kuten valistunut musiikkidiggari tietää, suositun artistin kuolema on levy-yhtiölle lottovoitto. Hautajaisten jälkeen julkaistujen levyjen kustannukset ovat minimaaliset, kun artisti ei ole enää tuhlaamassa kallista studioaikaa. Parin päivän miksaussessioilla saadaan valmiiksi iso kasa julkaistavaa musiikkia.

Tämä levy dokumentoi Stevie Rayn ja hänen suuren idolinsa Albert Kingin yhteisesiintymisen 6.12.1983 kanadalaisessa TV-ohjelmassa In Session. Kyseessä ei ollut herrojen ensitapaaminen sillä Stevie Ray oli onnistunut puhua itsensä idolinsa kanssa samalle lavalle jo 8 vuotta aiemmin. Ensilevynsä saman vuoden keväällä julkaissut Stevie on tässä esiintymissä kakkosmiehen roolissa.

Stax Records julkaisi TV-ohjelman reilun 100 minuutin äänityksistä vuonna 1999 tunnin mittaisen 7 kappaleen CD:n. Luonnollisesti Hamiltonissa, Kanadassa äänitettiin ja kuvattiin tätä enemmän materiaalia, noin 105 minuuttia, mutta uusia julkaisuja piti odottaa vuoteen 2004 kunnes Albertin Stax Profile ilmestyi. Sen avausraita Born Under A Bad Sign tulee TV-sessioista ja on niin onnistunut että ihmetyttää ettei sitä laitettu alkuperäiselle julkaisulle.

Vuonna 2009 In Sesson julkaistiin uudelleen (ja uusilla kansilla) kahden levyn pakettina tai pelkästään DVD:llä. Valitettavasti CD:lle ei ole lisätty vain DVD:ltä löytyviä kolme raitaa. Niistä A Bad Sign tosin löytyy mainitulta kokoelmalta mutta Texas Flood ja I'm Gonna Move to the Outskirts of Town ovat mukana vain kuvaformaatilla. Jälkimmäinen kuului Albertin settiin jo 60-luvulla ja se löytyy myös Thursday Night In San Fransisco -liveltä kuten myös tuolloin uusimmalta San Fransisco '83. Kahdesta muusta sen raidasta Ask Me No Question ei ole mukana DVD:llä. 

Petri Myllylä

 

Kun nämä kaksi blues-mestaria kohtasivat kanadalaisessa TV-studiossa vuonna 1983, tuloksena oli, jos ei nyt aivan blues-historian siipien havinaa, niin arvokas tapaus yhtä kaikki. Vaikka asetelma oli teoriassa kisälli kohtaa oppi-isän, soitanto on tasapuolista ja molemminpuolinen kunnioitus leijuu ilmassa.


Ohjemisto on Pride And Joyta lukuunottamatta peräisin Kingin repertuaarista, mutta kaikki ovat standardeja jotka myös Vaughan varmasti osasi vaikka unissaan. Kunkkukepittäjien kyydissä kappaleet venähtivät pitkiksi, mutta turhanpäiväisen venytyksen maku niistä puuttuu. Biisien välin jätetyt jutustelut korostavat tilanteen leppoisuutta.
In Session on eläväinen arkistojen aarre, joka on ansainnut julkaisunsa.

Antti Marttinen/Soundi


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit