Live At Montreux 1982 (audio & video)
Euroopasta sotaa paenneiden Saksan ja Puolan juutalaisten vanhempien poika Jerry Wexler teki näyttävän uran Amerikan musiikkiteollisuudessa. Hän liittyi Atlantic-yhtiön omistajien joukkoon jo 1950-luvun alussa ja oli mukana lanseeraamassa amerikkalaisille uransa aikana esim. Led Zeppeliniä ja Dire Straitsia, tuotti sitä ennen soul suuruuksia kuten Wilson Pickettiä ja Aretha Franklinia, jonka uran suunnan muutos oli paljolti hänen käsissä. Atlantic Records ja Montreux Jazz omasivat läheiset alkaen Claude Nobs'in visiitistä Atlanticin toimistolla 1966 ja hänen myöhemmästä toiminnasta yhtiön Euroopan johtajana. Wexler pinkkasi Nobsille Stevie Ray Vaughanista ja ensimmäisen kerran sveitsiläinen festari pomo kiinnitti ei-levyttäneen artistin.

Stevie Ray'n ensiesiintyminen Genevejärven Sveitsin puoleisen rannan kauniissa kaupungissa kesällä 1982 on hämmästyttävää katsottavaa ja kuunneltavaa. Bändi työskentelee hiki hatussa ja soittaa hyvän keikan, mutta y yleensä suvaitsevainen sveitsiläinen jazzkansa osoittaa vahvasti mieltään ja biisien välissä kuuluu selvää buuausta. Rumpali Chris Laytonin 2001 haastattelussa hän toteaa että illan muut esiintyjät olivat esittäneet enimmäkseen akustista bluesia. Double Trouble heittää luonnollisesti kokonaan sähköisen setin.

Reilun 40 minuutin esiintymisen runko tulee 11 kuukautta myöhemmin julkaistavalta Texas Floodilta. Levyn 10 biisistä keikalla kuullaan viisi. Näistä kolme on Stevie Ray'n omia, Dirty Pool yhdessä nuoruuden kaverin Doyle Bramhallin kanssa tehty viidennen albumiraidan texasilaisen Larry Davisin tekemä nimikappale. keikan starttama Hideaway on luonnollisesti Freddie Kingin iso hitti, josta Eric Clapton äänitti upean coverin soitettuaan John Mayallin Bluesbrekersissä. Setin lopussa kuullaan kaksi muuta coveria. Hound Dog taylorin Give Me Back My Wig äänitettiin kakkoslevyn sessioissa mutta se julkaistiin vasta Stevie ray'n kuoltua. Setin päättää Albert Collinsin Shuffle, josta on olemassa myös herrojen yhteinen live äänitys.

Olen odottanut milloin Sony huomaisi että tämän keikan musa mahtuu hienosti yhdelle vinyylilevylle ja että sen julkaisemisella voisi tehdä rahaa. Nykyään keikka löytyy kokonaisena yhdessä Montreux 1985 esiintymisen kanssa. Itselläni on sen DVD versio, mutta tarjolla on myös kahden CD:n ei-täydellinen kattaus (puuttuu kaksi 1985 biisiä) sekä samainen vajaa versio suoratoistossa. Amerikkalaisille tarjottiin myös kuvaa ja ääntä yhdessä neljän levyn paketissa.

Petri Myllylä / 14.12.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit