Live At The El Mocambo 1983 (audio & video)
Stevie Ray ja Double Trouble aloittivat välittömästi esikoislevynsä julkaisun jälkeen massiivisen Pohjois-Amerikan kiertueen. Texas Flood oli luonnollisesti vahvasti esillä kiertueen setissä, mutta kuten tämäkin intensiivinen keikkadokumentti todistaa mukaan mahtui myös biisejä, jotka eivät koskaan päätyneet Stevien studiolevyille. Trio on tässä vaiheessa uraansa kiertänyt samanlaisia pieniä klubeja kuten El Macombo, joten he ovat kuin kotonaan postimerkin kokoisella esiintymislavalla (jolla myös esim. Rolling Stones on esiintynyt). Keikan intiimiys on käsin kosketeltavaa. Bändi soittaa lähes lattiatasossa ja se saa suoran palautteen edessään pöydissä istuvilta kuulijoiltaan. Erityisesti blues-musiikki kuuluu pienille klubeille, jossa sen maanläheisyys pääsee isoja areenoja paremmin oikeuksiinsa.

Live At The El Mocambo 1983 on valitettavan tyypillinen isojen levy-yhtiöiden julkaisu. Jostakin selittämättömästä syystä alkujaan VHS-kasettina julkaistulta videolta uupuu kaksi biisiä. Ehkä kameramiehet pitivät lakisääteisen tauon tai ehkä Sony ajatteli että 63 minuuttia uutta live musaa juuri menehtyneeltä idolilta riittää faneille. Mutta miksi myös CD tuotiin markkinoille vajaana, sitä en ymmärrä. Varsinkin neljätoistaminuuttisen Hendrix-medleyn Little Wing/Third Stone From The Sun raaka editointi kuuteen minuuttiin on ihan tajuton ratkaisu. Kun keikka julkaistiin kahdeksan vuotta myöhemmin DVD:nä, tarjolla ei ollut lisämateriaalia keikalta vaan elossa olevien soittajien haastattelu.

Kanadalaisyleisön edessä soitettu keikka on nykyään myynnissä useissa eri formaateissa. Onneksi myös kokonaisena reilun vartin alkuperäistä laajempana. Suoratoistopalvelusta sen löytää helpoiten The Complete Epic Recordings Collectionin levyltä neljä. Vuonna 2014 julkaistu kahdentoista levyn laatikko on edelleen suositeltava hankinta, mutta meitä vinyylifaneja kiinnostaa 2015 Record Store Day'n erikoisjulkaisu A Legend In The Making, jossa kokonainen keikka on prässätty harmaalle ja valkoiselle vinyylille. Vuoden 1991 julkaisuilta puuttuneet biisit ovat lopulta Soul To Soulille 1985 laitettu Willie Dixonin You'll Be Mine, mainitun Hendrix-medleyn Little Wing sekä encorena kuultava Rude Mood.

Minulla oli vuosia auto, jossa oli DVD-soitin ja kuuntelin reissussa ollessani useasti Montreux 1982 keikkaa. Vaikka vuosi myöhemmin tallennettu El Mocambo on parempi dokumentti kitaristin ja hänen bändinsä otteesta, en ole tätä keikkaa kovinkaan usein kuunnellut, ja vielä harvemmin katsonut. Muutama kuukausi myöhemmin Philadelphiassa radiolle äänitetty ja Texas Floodin 2xCD deluxe-painoksessa julkaistu keikka on mahdollisesti vielä Montrealin keikkaa parempi.

Petri Myllylä / 14.12.2021


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit