Montrose: I
Ronnie Montrose päätti keväällä 1973 siirtyä Edgar Winterin bändistä soolouralle. Kitaristin aiemmat sessiot Edgar Winterin ja Van Morrisonin kanssa olivat tuoneet hänelle nimeä, ja hän sai levydiilin Warnerin kanssa. Montrose kasasi bändinsä nuorista ja tuntemattomista muusikoista. Laulaja Sammy Hagar ehdotti rumpaliksi Denny Carmassia sen jälkeen kuin kitaristi oli jättänyt valitsematta itselleen jo "liikaa" nimeä hankkineen Aynsley Dunbarin. Basistin etsintä kesti viikon kunnes pestin sai Ronnien kanssa aiemminkin soittanut Bill Church.

Tuottaja Ted Templeman ja äänittäjä Donn Landee kasasivat Montrosen esikoislevyn varsin nopeasti, mutta käsittämätöntä kyllä Warner Records ei osannut oikein markkinoida bändiä amerikkalaisille kuluttajille. Levy-yhtiö taisi hiukan yllättyä tarjotusta musiikista, ja levy hukkui laajaan musatarjontaan. Jälkikäteen ainakin Hagar on kauhistellut timantinkovan albumin floppia. Olihan bändin takana täysin samat taustavoimat kuin neljä vuotta myöhemmin kun Warner kiinnitti toisen kalifornialaisbändin Van Halenin talliinsa. 

Levyllä on kahdeksan biisiä, jotka kaikki ovat loistavia, tai ainakin hyviä. Musiikki on raskasta ja energistä. Ronnie Montrose irrottelee levyllä tavalla, jota ei ole kuultavissa hänen myöhemmällä urallaan. Siitä huolimatta levy ei ole pelkkää kitarasankarin esittelyä. Montrosen ohella Hagar nousee esille levyllä uskomattoman dynaamisella laulullaan. Ymmärtääkseni hän ei soita kitaraaa kummallakaan Montrose-levyllään. Sellaiset biisit kuten Bad Motor Scooter ja Space Station #5 löytyvät usealtakin Sammy Hagarin myöhemmin julkaisemalta livelevyltä. Avausraita, sinkkuna julkaistu Rock The Nation ja Rock Candy ovat nekin ajoittain löytäneet tiensä miehen livesettiin.

Bändi kiersi ensilevynsä jälkeen USA:ta ristiin rastiin managerinsa Dee Anthonyn talliin kuuluvien J. Geils Bandin, Humble Pien ja Peter Framptonin lämmittelijöinä. Muita pääesiintyjiä oli esimerkiksi Detroitissa Cobo Hallissa 13.9. tai 27.11.1974 lämmitetty ja kovassa nousussa ollut Aerosmith. Montrose teki myös jo keväällä 1974 Euroopan kiertueen kiertäen toukokuussa Status Quen lämppärinä. Samaihin aikoihin saksalaiset julkaisivat bändin esikoislevyn nimellä Rock The Nation. Samalla etukanteen laitettiin tuolloin huippusuositun American Graffiti -leffan innoittamana pin-up tytön kuva. 

Englantilainen Rock Candy julkaisi levystä vihdoin vuonna 2009 asiallisen remasteroidun CD:n. Neljä sen kappaletta löytyy myös Warnerin vuonna 2000 julkaisemalta 18 biisin The Very Best Of Montrose kokoelmalta. Löysin Englannista kesällä 2013 Montrose ykkösestä harvinaisen hyvälaatuisen UK-painoksen, ja seuraavana vuonna samoin priimakuntoisen saksalaisen prässäyksen.

Warner julkaisi 2011 kaikki viisi Montrose-albumia Original Album -sarjan laatikossa. Edullinen box on ehdottomasti suosituksen arvoinen hankinta. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit