Sammy Hagar
Tuottaja John Carter kasasi Sammy hagarin kakkosalbumille erikoiskokoonpanon. Lontoossa Abbey Roadin studioilla loppuvuodesta 1976 äänitetyllä albumilla ovat mukana molemmat Hagarin kanssa Montrosessa bassoa soittaneet miehet; Bill Church bassossa ja Alan Fitzgerald kosketinsoittimissa. Kitarassa on minulle täysin outo mies nimeltä David Lewark, jota Lontoon matkalle suositteli studioissa ansioitunut rumpali Scott Mathews.

Sammy Hagar (The Red Album) ei kuulu siihen suureen joukkoon 70-luvun loppupuolen listoilla menestyneisiin, mutta sittemmin hohtoaan menettäneisiin levyihin. Tästä kuuluu kiitos 60-luvun beatboomin aikoihin ansioituneelle lauluntekijälle ja tuottajalle John Carterille. Hän on käyttänyt levyllä varoen viehätyksensä nopeasti kadottavia syntetisaattoriefektejä ja muita studiokikkoja. Levy on ajoittain turhankin simppeliä rokettia vaikka sellainen kestää vuosienkin jälkeisen kuuntelun. Hagar kirjoitti Red-kirjassaan arvostavaan sävyyn Carterin sanoittajan taidoista, mutta kriittisemmin hänen halua laittaa albumille cover-kappaleita. Esikoislevyn tavoin tälläkin levyllä niitä on peräti neljä kappaletta. Tosin näistä Fillmore Shuffle on yksi levyn parhaita biisejä ykköspuolen avaavan Redin kanssa. Edellisen levyn tavoin mukana on yksi Donovanin biisi Catch The Wind, joka julkaistiin myös singlenä.

Sammy Hagar kertoo kirjassaan helmikuussa 1977 olleesta New Yorkin Madison Square Garden keikastaan, jossa hän lämmitti Kiss-bändiä. Hänen buuattiin lavalta ja viimeistään laulajan vilauteltua sukupuolielintään syntyi päätös jättää koko kiertue väliin. Onneksi miehelle tuli muita keikkoja Kiss-kiertueen tilalle ja sooloura sai tuulta alleen ja levyn myyntikin nousi lähemmäs 100 tuhannen kappaleen rajaa.

Levyhyllyssäni oli todella heikkokuntoinen amerikkalaisvinyyli kun 2012 Lontoossa käteeni tarttui sen alkuperäinen UK-painos. Tämän levyn suhteen oli ikään kuin oikein vaihtaa US painos englantilaiseen. Onhan levy sekä äänitetty Lontoossa että innovatiivisen suunnittelutoimisto Hipgnosisin tekemä kansi on kuvattu kaupungissa. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit