Gary Moore: Wild Frontier
Wild Frontier toi Gary Mooren musiikin mainstreamiin. Vuoden 1986 maistiaisina julkaistu hittisingle Over The Hills And Far Away soi sellaisillakin radiokanavilla, joiden soittolistoissa herra Moore ei ollut aiemmin ollut. U2 avattua latua irlantilaissävyiselle rockille, Moore lisäsi siihen oman hard rock -mausteensa. Edellisen Moore-albumin aiheuttama pettymys painoi vaa'assa ja jätin käsissäni olleen maxisinglen kaupan hyllylle sillä armeijassa ollessani en ollut kuullut biisiä missään. Sinkulla oli siitä kaksi versiota sekä LP:ltä pois jäänyt Crying In The Shadows. CD-ostaja sai ne kaikki bonuksina. 

Ennen albumin ilmestymistä maaliskuussa 1987, englantilaiset julkaisivat levyltä toisena sen nimikappaleen Wild Frontierin. Hyllyssäni olevan maxin takakanteen on painettu maalis-huhtikuun UK kiertuepäivät. Huhtikuun alun Hammersmithin keikka (tai molemmat) tallennettiin sillä kesällä 1987 julkaistulla Loner-singlellä on biisistä siellä äänitetty liveversio. Ehkä livelevy ajatuksesta luovuttiin koska Tukholman jäähallille tilattiin kuvauskaluste taltioimaan keikka myöhempää videojulkaisua varten (jonka 2011 luvattu DVD ei ole 2014 mennessä ilmestynyt). Tukholman keikan All Messed Up ja Thunder Rising ilmestyivät

Itselleni Wild Frontier ei meinannut millään kolahtaa vaikka hankin sen heti ilmestymisen aikoihin ja albumi sai osakseen armeijan lomilla runsaasti soittoaikaa. Levyn irlantilais tunnelma oli sinällään minulle ihan ok, mutta ratkaisu käyttää levyllä pelkästään rumpukonetta ei sopinut korvaani. Luovuinkin hankkimastani CD:stä joskus 90-luvun alussa. Samoin kävi 2002 julkaistulle remasteroidulle painokselle. Kuin uhalla 2013 ostin levyn amerikkalaisen vinyyliprässäyksen. Sen omistaja säästyn singlenä julkaistujen biisien puuduttavilta extended-versioilta. Ehkä kolmas kerta tekee minusta levyn fanin, ainakin Cozy Powellin Over The Topilla 1979 ensijulkaisunsa saanut, Powell'in Jeff Beck Groupin aikaisen soittokaverinsa Max Middletonin säveltämä The Loner kuuluu suosikkeihini.

Virginin 2002 remasteroima painos sopii niille, jotka ovat kiinnostuneita 80-luvun extended-versioista. Levyn neljästä sinkkubiisitä tehtiin sellainen ja ne kaikki löytyvät edulliselta CD:ltä. Kaikkiaan CD:llä on yli 38 minuuttia bonuksia.

Petri Myllylä

 

Gary Moore äänitti vuonna 1985 Phil Lynottin kanssa hyvin menestyneen singlen. Moore suunnitteli kokonaisen albumin tekoa Lynottin kanssa, mutta valitettavasti jälkimmäinen kuoli ennenkuin asiassa päästiin pidemmälle. Wild Frontier on levy, jolla kuullaan noita kimppalevylle suunniteltuja kappaleita.

Albumi on jälleen pienellä kokoonpanolla äänitetty. Moorea avustivat basisti Bob Daisley ja kosketinsoittaja Neil Carter. Oikean rumpalin sijasta kuullaan jostain syystä rumpukonetta, mutta lopputulos kuulostaa silti yllättävän luonnolliselta.

Wild Frontier oli Mooren siihenastisista levyistä ylivoimaisesti menestyksekkäin. Levyltä irrotettiin singlejä, joista Over The Hills And Far Away oli isoin hitti. Muita singlejä olivat Wild Frontier, Take A Little Time, Friday On My Mind ja instrumentaali The Loner. Singlemenestyksen myötä levystä julkaistiin myös tupla-lp, jonka kakkoslevy oli koottu erilaisista singleversioista. Näistä ainoastaan osa löytyy albumin alkuperäiseltä cd-versioilta.

Jo yli 20-vuotias levy on kestänyt aikaa yllättävän hyvin. Irlantilaissävyisestä hard rockista kiinnostuneelle Wild Frontier on varma hankinta.

Heikki Heino 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit