You & Me
Joe Bonamassan aiemat albumit olivat hyvin sujahtaneet blues genreen, mutta You & Me laajentaa selvästi hänen ilmaisuaan hardrockin suuntaan. Kitaristin laajat musiikilliset vaikutteet tuntevalle kuulijalle levyn aiempaa raskaampi soitanta ei varmasti tule yllätyksenä.

Itse pidän juuri tällaisesta hiukan raskaammasta bluesrockista, joten hankkiessani levyn reilu vuosi sen ilmestymisen jälkeen, olin siihen perin tyytyväinen. Kahden edellisen albumin jäädessä Billboardin blues-kategoriassa top-5 alapuolelle, You & Me tuo Bonamassalle järjestyksessä hänen toisen Amerikan blueslistan kärkipaikan. Sittemmin kaikki hänen 2012 saakka julkaisemat studiolevyt ovat saavuttaneet tuon tavoitellun piikkipaikan.

You & Me starttasi myös Bonamassan ja tuottaja Kevin Shirleyn yhä jatkuvan yhteistyön. Shirley toi tullessaan myös kokeneen basistin Carmine Rojasin, joka on soittanut esimerkiksi Rod Stewartin ja David Bowien taustabändeissä. Vaikka Joen edelliset albumit olivat olleet nekin ammattimiesten tekemiä, tällä kertaa rimaa on saatu kuitenkin sille tasolle, jossa huipputuotanto ja soittajat nostavat keskinkertaisenkin materiaalin kiinnostavaksi.

Levyllä on neljä Bonamassan biisiä, joista kaksi on tehty yhteistyössä. Kitaristin yksin tekemä Bridge To Better Days on näiden joukossa todellinen helmi ja yksi miehen uran hienoimmista biiseistä. Osa kahdeksasta coverista yllättää. Toki mukana on standarditavaraa kuten Otis Rushin 1960 ensilevyttämä So Many Roads, So Many Trains ja Sonny Boy Williamsonin Your Funeral And My Trial, mutta myös jotakin ihan muuta kuten Ry Cooderin Tamp EM Up Solid. Bobby "Blue" Blandin 1956 levyttämä I Don't Believe oli itselleni uusi tuttavuus ja johdatti omaa kuuntelua mm. BB Kingin kanssa yhteislevyjä tehneen laulajan materiaaliin.

Levyn avaa todella vahvasti Charley Pattonin High Water Everywhere  ja levy paahtaa hyvässä sykkeessä maaliin saakka. Voisin kuvitella että "superyhtyeeseen" Black Country Communioniin tykästynyt fani pitää taatusti myös tästä levystä. Kerrottakoon vielä että hienon Zeppelin-coverin laulaa Doug Henthorn.

You & Me ilmestyi alkujaan vain CD- ja tiedostomuodossa, mutta hollantilainen Provoguen julkaisi siitä 2009 vinyyliversion.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit