Technical Ecstasy
Innostui kuusitoistavuotiaana raskaasta rockista. Tuolloin Black Sabbath oli julkaissut toisen Ronnie James Dion kanssa tehdyn studioalbumin, jota diggailin todella paljon. Toki vanhemmat kaverini ohjasivat minut tutustumaan bändin alkuajan, "oikean Sabbthin" levyihin. Technical Ecstasya ei kuitenkaan minulle esitelty ja kun myöhemmin sen jossakin kuulin, en siitä pitänyt. Itseasiassa hankin sen itselleni vasta vuonna 2004 osana Osbourne ajan CD:t sisältävää Black Boxia. Nyt jo myymäni Amerikassa julkaistu laatikko sisältää alkuperäisistä masternauhoista remasteroidut levyt, 80 sivuisen kirjan sekä DVD.

Otin usein Sabbath session ja kuuntelin kaikki boxin levyt läpi. Tämän levyn kohdalla huomasi selkeäsi rajun tasopudotuksen kuuteen aiempaan verrattuna. Joskus 2010-luvun alussa satsasin laadukkaaseen vinyylipyörittimeen ja kun samaan aikaan autolla tekemäni työmatkat vähenivät, kuuntelin vinyyliä enemmän kuin muita formaatteja. Myös Technical Ecstasy tuli osaksi laajenevaa LP-hyllyä. Ostamani kuvalevy ei kuitenkaan soinnut kovin hyvin ja levyn kuuntelu jäi muutamaan kertaan. Mutta sitten löysin vuonna 2012 julkaistun "The Vinyl Collection 1970-1978" kohtuuhintaisena ja tällä kertaa Technical Ecstacy kuulosti laadukkaalta prässäykseltä.

Petri Myllylä

 

Technical Ecstasy on mielestäni Black Sabbathin levytysuran pohjanoteeraus. 1970-luvun alun vaarallisesta musiikista ollaan todella kaukana. Vaikka kyseessä on edelleen sama nelikko, ei sitä musiikin perusteella ole helppo uskoa. Ja kun rumpali Bill Ward pääsee It's Allrightin ajaksi mikinvarteen, ei tätä tunnista Black Sabbathiksi enää ollenkaan - etenkin kun Tony Iommi taitaa viettää suurimman osan kappaleen kestosta pianoa soitellen.

Levy on kansikuvaansa myöten kylmä ja muovisen oloinen. Tämä ei kuulosta laskelmoivalta albumilta, pikemminkin väsyneiden ja turtuneiden miesten tavan vuoksi tekemältä. Ilmeisesti levyn teon jälkeen asialle päätettiin tehdä jotain, sillä Ozzy erosi/erotettiin parin kuukauden ajaksi.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit