Had To Cry Today
Had To Cry Today oli itselleni pitkään lähes tuntematon saaga kitaristin uralta. Hankittuani levyn tiedostomuodossa vuonna 2008 kuuntelin sen vain muutamaan otteeseen sillä tuolloin ilmestynyt hieno John Henry LP vei päähuomion. Hankittuani vinyylilevyn vuosia myöhemmin pääsin lopulta sinuiksi albumin kanssa.

Albumin biisit koostuvat enimmäkseen Joe omista kappaleista, joita hän on tehnyt aiempien levyjen tavoin mestari Will Jenningsin kanssa. Mukana ei ole mitään sellaista hittiä, joita Will on tehnyt erään pitkään alalla olleen englantilaiskitaristin kanssa. Mukana on neljä hienosti valikoitua coveria. Had To Cry Today on musiikillisesti Bonamassan neljästä ensimmäisestä soololevystä ehkä laaja-alaisempi. Välillä mennään todella tiukkaan blues rockiin ja bändi kuulostaa todella raskaalta. Toisaalta esimerkiksi levyn päättävä, hiukana latinalaissävyinen akustinen instrumentaali Faux Mantini ei voisi olla kauempana kovalla kädellä soitettuun Jenningsin 1981 Ry Cooderille tekemään Never Make Your Move Too Sooniin verrattuna. Itse pidän Steve Windwoodin 1969 säveltämän nimikappaleen lisäksi upeaa Reconsider Babya levyn hienoimpana kappaleena. Lowell Fulsonin 1954 julkaisema biisi on saanut osakseen useita mairittelevan onnistuneita covereita Elviksestä lähtien, ja Bonamassa liittyy tähän joukkoon. Läpi levyn, mutta erityisesti tällä biisillä Joe laulaa myös selvästi aiempaa paremmin. Kolmella ensimmäisellä levyllään miehen vokaaliosuudet jäivät mielestäni selvästi jälkeen kitaransoitosta. Aivan kuten Eric Claptonilla 70-luvun alussa.

Joe Bonamassan esikoislevyn kiertueella syksyllä 2001 kuultu Blind Faithin Had To Cry Today ansaitsi tulla tehdyksi myös studiossa sillä nyt se tulee esitellyksi nuoremmalle rock-sukupolvelle. Steve Windwood ja Eric Clapton ottivat Steven 30 vuotta aiemmin tehdyn biisin vuoden 2009 yhteiskiertueelleen, ja se löytyy heidän Live From Madison Square Garden -julkaisulta. Joen versio biisistä on selvästi alkuperäistä sähköisempi ja kitarapainotteisempi. Had To Cry Today ei julkaistu alkujaan lainkaan vinyylinä, mutta Euroopassa sellainen saatiin kuitenkin kauppoihin jouluna 2012 jolloin kitaristin koko tuotanto julkaistiin LP-muodossa.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit