Black Rock
Kuunneltuani Black Rock'in ensimmäisen kerran keväällä 2010 heti sen ilmestymisen jälkeen en ihastunut siihen samalla tavalla kuin edeltäneisiin Sloe Gin ja Ballad of Henry John -levyihin. Koska tiedostomuodossa työpaikallani kuuntelemani albumi pysyi pitkään etäisenä, päätin lopulta 2013 hankkia sen vinyylinä. Näin pääsin kuuntelemaan sitä kotona kaikiessa rauhassa kuten muitakin Bonamassa-levyjä.

Hankittuani levyn vinyyliversion, olen kuunnellut Santorinissa, Kreikassa äänitettyä levyä vuoden aikana selvästi enemmän kuin niiden kolmen vuoden aikana kun omistan sen vain tiedostomuodossa. Samalla albumi on alkanut avautumaan itselleni uudella tavalla. En kuitenkaan edelleenkään ymmärrä miksi niin useat JB-fanit nostavat juuri sen kitaristin uran parhaimmaksi levyksi. Kahdeksan coverin joukosta oma suosikkini on Jeff Beck Groupin Spanish Boots, jolla Joe näyttää tyylitajunsa käsitellä klassista kitarakappaletta tavalla, joka nostaa sekä alkuperäisen että uuden version arvoa. Toinen cover-suosikkini on Black Rockin avausraita, Bobby Parkerin Steal Your Heart Away.

James Clark äänitti pian toisen maailmansodan päätyttyä lokakuussa 1945 oman biisinsä Get Ready To Meet Your Man, joka kertoo kotijoukkoihin jääneen miehen tarinan, jossa tämä asustaa naimisissa olevan naisen kanssa, jonka mies palaa sodasta kotiin. Elmore James kirjoitti biisin uudestaan ja julkaisi sen nimellä Look On Yonders Wall, josta tuli vielä alkuperäisjulkaisua isompi hitti (ja jota on useasti coveroitu). Bonamassan versio pohjautuu kuitenkin alkuperäiseen vaikka onkin nimetty Look OVER Yonders Wall. Loistava esimerkki miehen taustajoukkojen autenttisuudesta että on menty alkuperäislähteelle.

Soitto pelaa, ihan kuten tuotantokin, mutta Joen omien biisien joukosta ei löydy edellisen levyn nimiraidan tapaisia monumentaalisen loistavia kappaleita. Viidestä Joen omasta When The Fire Hits The Sea on ehkä onnistunein. Levyn maukkain pala on kakkospuolen avaava Willie Nelssonin Night Life, jolla vierailee Bonamassan suuri vaikuttaja, bluesin elävä kuningas BB King. Tuntuu hämmästyttävältä kuinka hyvin 84-vuotias maestro yhä soittaa ja laulaa.  

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit