All The World's A Stage
Keikkojen äänittämisen ja varsinkin niiden kuvaamisen tultua 2000-luvulla entistä edullisemmaksi, useat bändit, ja Rush niiden mukana ovat alkaneet julkaista tallenteita lähes jokaiselta kiertueeltaan. Studiolevy, kiertue ja sen perään julkaistava DVD on yhä useammin isojen bändien standarditoiminta. Minusta tämä on johtanut livetallenteiden devalvoitumiseen, eli niiden arvon alennukseen. Asiat olivat muutama vuosikymmenen sitten toisin eikä livelevyjä julkaistu tuolloin samaan tahtiin kuin 2000-luvulla. Rush otti tämän ensimmäisen livelevynsä myötä tavakseen julkaista livelevy aina neljän studiolevyn jälkeen.

Rush tuli itselleni tutuksi 1981 kun soittotaitoiset ystäväni kuuntelivat bändin uutta Makin' Movies -levyä. Vaikka tuota albumia itsekin diggailin, muut levyt kuulostivat tuolloin liian vaikealta musiikilta. Niinpä olen tutustunut niihin rauhassa yli kolmen vuosikymmen aikana. All The World's A Stage tarttui mukaani kirjastosta vasta joskus 90-luvun lopulla, mutta siihenkin tutustuin paremmin vasta Sector 1 löydettyä tiensä hyllyyni 2013. Seuraavana vuonna hankin sen kuin varmuuden vuoksi myös vinyylinä. Vaikka alkuperäinen jenkkipainos soi kohtuullisen hyvin, kuuntelen levyä mielummin 2011 remastoidulta CD:ltä. 

Valitettavasti Rush pitäytyy 1976 äänitetyn 2112-kiertueen keikoilla siinä määrin tiukasti biisien alkuperäisessä muodossa, että livelevyä voisi yhtä hyvin kutsua kokoelmaksi bändin neljän ensimmäisen studiolevyn parhaista keikkabiiseistä. Itse olisin odottanut jotakin yllättävää. Nyt vain esikoislevyn biisien suhteen herää mielenkiinto kuunnelle kuinka ne eroavat eri rumpalin soittamana.

Mercury Records julkaisi vuonna 1997 remasteroituina levyinä bändin koko siihenastisen tuotannon. Seuraava uusintamasterointi tapahtui 2011 kun levyt julkaistiin viiden albumin Sector 1,2 ja 3 -paketteina. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit