Test For Echo
En tiedä voiko TV-teknologian Test For Echoa verrata nettimaailman Ping-komentoon, mutta Test For Echo oli ensimmäinen selkeästi internet-ajan Rush-levy. Levystä vuoti nettiin pieniä pätkiä musiikkia ja niistä sitten käytiin, välillä kiivastakin, debaattia alt.music.rush -news-ryhmässä. Hypetys levyn ympärillä oli jotain ennenkuulumatonta. Internet nosti odotukset levyä kohtaan järjettömän korkealle. Eihän tuollaisessa tilanteessa voinut välttyä pettymykseltä.

Rokkaavasti soineen Counterpartsin jälkeen Test For Echo on paluuta hieman perinteisempään Rush-soundiin. Siis siihen äänimaailmaan johon Roll The Bones meidät johdatti. Toki mukana on vielä edelliseltä levyltä tuttuja vaihtoehtorock- tai grunge-vaikutteitakin. Roll the Bonesista ja muista aiemmista Rush-levyistä tämä levy eroaa siinä, että koskettimia kuullaan todella vähän. Ne on korvattu junttaavilla riffeillä. Mielestäni se oli tuottaja Peter Collinsilta, joka oli mies kaikkien isosoundisten Rush-levyjen taustalla, suuri virhe. Nämä biisit olisivat vaatineet vielä enemmän kuorrutusta. Riisuttuna Test For Echon musiikki ei ole tarpeeksi kiinnostavaa kestääkseen pidempiaikaista kuuntelua. Näitä kappaleita ei ole vuosienkaan jälkeen varsinaisesti ikävä. Tosin täytyy myöntää, että tänä päivänä kuunneltuna levy on parempi kuin muistinkaan. CD:n kokonaissoundi on jotenkin tunkkainen ja edes uudelleen masterointi ei ole tuonut siihen parannusta.

Toinen muutos aikaisempaan on Geddyn laulutyyli. Hän laulaa kautta levyn alempaa kuin koskaan ennen. Tuon olisi luullut tuovat lauluosuuksiin lisää mahdollisuuksia, mutta ne on hukattu tylsiin tai lähes olemattomiin laulumelodioihin. Kunnolliset kertosäkeet loistavat poissaolollaan. Tuon varjossa on ihmeellistä että levyltä julkaistiin peräti viisi singleä. Niistä menestyi parhaiten Test For Echo, joka oli hetken amerikkalaisen vaihtoehtorocklistan ykkönen. Ehkä se kertoo jotain 90-luvun puolivälin musiikillisesta maailmasta. Melkein huonoimmillaankin Rush oli parhautta.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit