Rush In Rio (video & audio)
Viiden vuoden keikkatauolta palannut Rush huomasi kesällä 2002 Vapor Trails -kiertueella suosionsa vain kasvaneen tauon aikana. Loppukesän ja syksyn bändi kiersi Amerikkaa pitkin ja poikin ja marraskuun loppuun sijoittui sen ensimmäiset Etelä-Amerikan keikat. Rush In Rio dokumentoi kiertueen viimeisen keikan 40.000 fanaattisen eteläamerikkalaisfanin edessä.

Yllättävää kyllä, Rio on Rushin ensimmäinen kokonaisen keikan mittainen julkaisu. Kesäkuusta marraskuuhun kestäneen 66 keikan kiertueen pitkä päätöskeikka on mukana sellaisenaan eikä mitään ole heitetty editointihuoneen roskakoriin. (Tosin kolme biisiä on siirretty bonus osioon). Nyt voi todeta omin silmin ja korvin minkä keikan menetti kun ei paikalla ollut. Ja harva eurooppalainen tätä kiertuetta näki, se on selvä. Vaikka bändi oli 80-luvun suosion huippuhetkinä esiintynyt stadioneille, se oli kuitenkin leimallisesti suosionsa puolesta areena tason viihdyttäjä. Jokainen kolmesta Brasilian keikasta ylitti heidän aiemman yleisöennätyksen, Test For Echo kiertueen The Gorge Amphitheatren 20.000 ihmistä.

Rush In Rio on yksi parhaista koskaan näkemistäni konserttivideoista. Ehdin lainata keikan kirjastosta DVD:nä useita kertoja odottaessani Blu-ray version 2015 julkaisua. Ja joka kerta sen katsominen on ollut suuri ilo. Rush in Rio on myös yksi ensimmäisistä keikoista, jonka 5.1 -miksaukseen olen niin tyytyväinen, etten ole juuri poikennut kaksikanavaisen ääniraidan puolella. Bändi oli julkaissut 80-luvulla kolme keikkavideota, mutta hiukan yllättäen seuraavana vuosikymmenenä he tyytyivät julkaisemaan yhden laajan livelevyn Different Stages. Verrattuna kolmeen videokasettina julkaistuun edeltäjäänsä Rush in Rio on kaikilla mittareilla täysin eri tason tuote.

Vaikka audiojulkaisun (3CD) ostaja saakin pari bonusbiisiä, ainakin minulle kuvalevy on näistä kahdesta ehdottomasti se kiinnostavampi. Ja ohjaajan poimimat naiskatsojat tuovat tietysti hekin oman mausteensa keikan katsomiseen ;-). Vinyyli julkaisua varten kolmen CD:n 173 minuutin materiaali saatiin mahtumaan kahdeksalle testilevyn puolikkaalle, mutta odotettua neljän LP:n julkaisua ei ole vielä tuotu markkinoille.

Kiertueen kaikkasetti oli melkoinen sekoitus eri aikakausien biisejä. Tällä, kuten kiertueen muillakin keikoilla uudelta, ristiriitaisesti vastaanotetulta Vapor Trails -levyltä soitettiin neljä kappaletta. Toiseksi eniten eli kolme kappaletta tulee Moving Pictures'lta. Muu setti rakentuu tasaisesti bändin eri studiolevyiltä. Etelä-Amerikan keikoilla soitettiin myös Closer To The Heart -hitti.

Petri Myllylä / 06.11.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit