Exit...Stage Left (video)
Nuoruudessani 1980-luvun alussa videokasetit hidasta tuloaan suomalaisiin koteihin. Kaverini luona tutustuin sellaiseen kesällä 1981 ja saman vuoden lopulla isäni hankki kotiini valtavan kokoisen Sony Betamax laitteiston. Musiikkivideokasetit maksoivat tuolloin työmiehen viikkopalkan verran joten niitä ei meille tullut, mutta kavereiden kanssa lainasimme niitä lauantaisin Sokoksen musiikkiosastolta. Koska tuohon aikaan kaupat eivät olleet auki sunnuntaina, saimme pari päivää aikaa kierrättää vuokrattua videota toinen toisillemme. Näin puoli kaupunkia ehti näjhdä sen ennen maananataina tapahtunutta palautusta. Näin Exit...Stage Leftin keväällä 1982 jolloin kaveriporukkamme oli kuunnellut puhki uuden Moving Pictures LP:n.

Katsoin vuosituhannen alussa Exit...Stage Leftin ensimmäisen kerran sitten nuoruusvuosien. Joku kaverini oli siirtänyt oman videokasettinsa DVD:lle. Siirto ei ollut onnistunut kovinkaan hyvin, mutta toki sen katsominen oajoi nostalogian nälkää. Katson tätä kirjoittaessani ensimmäistä kertaa keikan virallista DVD julkaisua. Tästä on turha purnata, mutta kyllä minua yhä ärsyttää että 1980-luvun videokasetit editoitiin yleensä hiukan alle tunnin mittaiseksi. Audiojulkaisulla mukana olleet The Spirit Of The Radio, A Passage To Bangkok ja muutama muu olisivat tehneet katseluelämyksestä enemmän autenttisen. Toisaalta videolla on pari biisiä, joita ei löydy audio julkaisulta.

Keikka julkaistin aikanaan VHS-nauhalla ja Suomessa harvinaisella Laserdicsillä. Aikakauden tapaan sen kuvakoko on wanhan aikakauden mukainen eli 4:3. Toinen 80-luvun julkaisuille tyypillinen piirre on että biisien väliin on upotettu joitakin lyhyitä jutusteluita ja aivan hirveitä graaffisia juttuja kuten Red Barchettan tiet ja tunnelit. Onneksi kuitenkin päähuomio on bändissä.

DVD ensijulkaisun aika koitti vihdoin vuonna 2006 kun se niputettiin yhteen kahden muun 80-luvun julkaisun kanssa kolmen DVD:n Replay x3 -pakettiin. Kuvanlaatu on hailakka eikä sitä voi pitää referenssitason tuotteena. Ääntä on tarjolla perinteisen stereon lisäksi Dolby digital ja DTS 5.1 äänet. 

Petri Myllylä / 29.10.2020


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit