Tomcattin'
En omistanut nuoruudessani 80-luvulla koskaan Tomcattin'ia, mutta hankin se vuosituhannen lopulla yhdessä bändin edellisen ja seuraavan levyn kanssa. Nuo kolme CD:tä eivät juurikaan soineet kotonani ja päätyivät divariin. Kuunneltuani Tomcattin'ia yli kymmenen vuoden tauon jälkeen keväällä 2010, huomasin pitäväni sitä heikompana kuin vuotta aiemmin äänitettyä Strikes tai seuraavana vuonna ilmestynyttä Marauder-levyä. Muistikuvani mukaan havaintoni oli ollut aiemmin samankaltainen.

Tomcattin' on soundimaailmaltaan 80-luvun hardrockia etsien samalla mahdollisuutta miellyttää sekä bändin alkuaikojen southern rock -faneja että amerikkalaisten radioasemien soittolistojen laatijoita. Siis aika pirun paha yhtälö ratkaistavaksi. Ainakaan Yhdysvalloissa tämä ei onnistunut sillä levyn singlet eivät menestyneet yhtä hyvin kuin Strikes-albumin vastaavat. Tuosta levystä bändi kumarsi itselleen heidän ensimmäisen kultalevyn The Who'n lämppärikeikalla toukokuussa 1980. Hiukan myöhemmin bändi kiersi kotimaataan AC/DC:n kanssa kunnes syksyllä lähti valloitamaan Britanniaa yhteiskiertueella Scorpionsin kanssa. Tuon kiertueen jälkeen Atco julkaisi Every Man Should Know/Highway Song -singlen. Itselläni on sen 12" versio, jolla on kolmantena biisinä toinen Tomcattin'-raita Street Fighter. Mainittu kiertue taisi sujua hyvin sillä singlen kanteen on painettu teksti Back in spring '81.

Vaikka levyn kymmenen biisin joukossa ei ole yhtään classic rock -radioaseman puhkisoittamaa hittiä, löytyy levyltä silti paljon hyviä biisejä. Edellisellä levyllä oli ollut mukana peräti kolme coveria, mutta tällä kertaa bändi luottaa pelkästään omiin biiseihin. Niistä omat suosikkini ovat nopea On The Run ja muutaman vuoden kuluttua julkaistavan livelevyn avausraita Gimme Gimme Gimme.

Blackfootin alkuperäisiä vinyylijulkaisuja saa Amerikasta todella edullisesti. Postikuluineen niiden kappalehinnaksi tulee alle kymmenen euroa. Alkuperäinen Tomcattin' täydensi levykokoelmaani keväällä 2014.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit