Cream: Disraeli Gears
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 114. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Tutustuin bändiin kesällä 1982 ostaessani Englannin matkallani heidän 16 vuotta aiemmin ilmestyneen esikoislevyn. Tämä bändin kakkosalbumi on minulle paljon uudempi tuttavuus. Ostin sen uusintapainoksen vasta 2010. Osa levyn materiaalista on toki kokoelma- ja livelevyiltä minulle entuudestaan tuttua. Ensimmäisen levyn ollessa vielä tiukasti bluespohjainen, bändi loikkaa kakkosellaan aivan toiselle taiteelliselle tasolle. Esimerkiksi Eric Clapton käyttää levyllä todella paljon tuolloin uusia kitaraefektejä wah-wah-poljinta ja säröpedaalia. Disraeli Gears'ia voi myös tietyin varauksin pitää yhtenä bluesrockin ensimmäisistä levyistä vaikka joillekin bluesfaneille se voi olla paikoin liian psykedelinen.

Albumin starttava Strange Brew toimii hienosti Claptonin falsetin ja hypnoottisen komppikitaran toimesta. Toinen albumin huippubiisi on Tales Of Brave Ulysses, joka taisi oll ainakin sen laulaneen basisti Jack Brucen suosikki. Levyn suurin hitti on kuitenkin Sunshine Of Your Love, jonka esimerkiksi Jimi Hendrix otti myöhemmin settiinsä (tosin instrumentaalina). Claptonin riffi on niin vangitseva että se pitää biisin kasassa ja on taatusti ollut insprinaationa useille kitaristeille, jotka veivät musiikkia uuteen raskaaseen suuntaan.

Bändi äänitti kakkoslevynsä New Yorkissa toukokuussa 1967, mutta jostakin syystä se julkaistiin vasta puoli vuotta myöhemmin. Sessioiden tuottajana toimi aiemmin enimmäkseen folk-artistien kanssa työskennellyt Felix Pappalardi, joka loi läheisen työliiton bändin kanssa tuottaen heidän kaikki seuraavat levyt. Albumista julkaistiin 2004 deluxe edition, jossa on mukana sen mono- ja stereoversiot sekä poikkeuksellisen niukasti bonuksia. Levyn synnystä tehtiin TV-dokumentti Classic Albums -sarjaan.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit