Cream: Wheels Of Fire (Live At The Fillmore)
Promoottori Bill Graham kiinnitti elokuussa 1967 huimassa nousussa olleen Creamin yhdeksi kolmesta esiintyjästä Fillmore Auditoriumiin. San Francisco otti englantilaisbändin omakseen ja kun se palasi kaupunkiin seuraavan vuoden helmikuun lopulla neljästä illasta kolme ensimmäistä soitettiin viisi kertaa suuremmassa Winterland Arenassa. Kysyntää riitti vielä toiseen neljän illan (7-10.3.1968) kiinnitykseen. Näistä ensimmäinen ilta soitettiin Fillmoressa ja kolme jälkimmäistä Winterlandissa. Bändi esiintyi kunakin iltana kahdsti ja kaikki sen kahdeksan vetoa äänitettiin.

Todennäköisesti kaupallisista syistä väärin nimetty Live At The Fillmoren neljästä biisistä kolme äänitettiin kuitenkin Winterland Ballroomissa (kuva). Ainoastaan levyn viimeinen raita Toadi äänitettiin (7.3 ) Fillmoressa. Live At Fillmore julkaistiin saman aikaisesti sekä omana julkaisuna että studioalbumi Wheels Of Firen kakkoslevynä. Itse olen hankkinut livelevyn alkuperäisen amerikkalaisen stereoversion. Aikalaiset pitävät 44 minuutin mittaista liveä yhtenä bändin parhaista julkaisuista. Oma suhtautuminen on kuitenkin varauksellinen. Bändi on huimassa vireessä, mutta levy ei kuulosta autenttiselta koska se dokumentoi vain osan keikasta. Bändin hajottua alle vuosi San Franciscon äänitysten jälkeen, keikkojen nauhoista kasattiin 1970 ilmestynyt Cream Live -levy (iso kuva). Sen kaikki neljä livebiisiä tulevat San Franciscon keikoilta.

Jo ennen Wheels Of Firen ilmestymistä Cream oli ilmoittanut lopettavansa toimintansa. Niinpä ei ollut suuri yllätys että sen levy-yhtiö oli innokas äänittämään lokakuussa 1968 jäähyväiskiertueen keikkoja. Cream Live II on kolmen San Franciscon raidan lisäksi kolme kappaletta Oakland Coliseum Arenan keikalta 4.10.1968. Pari viikkoa myöhemmin bändi soitti viimeisen Amerikan keikkansa Los Angeles'in Forumissa. Kolme biisiä päätyi jäähyväislevylle Goodbye.

Jos jätetään unhoon 70-luvulla julkaistut vinyylilevyt, nykyaikana paras tapa tutustua Creamin liveäänityksiin on hankkia 1997 julkaistu Those Were The Days -boxi, johon on kasattu lähes kaikki aiemmin eri vinyylilevyillä julkaistut konserttiäänitykset lisättynä muutamalla aiemmin julkaisemattomalla. Kahden levyn ja 17 biisin paketti antaa loistavan kuvan bändin lavasoundista.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit