Cream: Royal Albert Hall London May 2-3-5-6, 2005 (DVD & CD)
Kun Cream esiintyi vuonna 1993 Rock 'N' Roll Hall Of Famessa ensimmäisen kerran yhdessä 25 vuoteen, moni bändin fani uskoi heidän tekevän sen jälkeen paluun lavoille. Eric Clapton ei tähän kumminkaan suostunut, mutta Ginger Baker ja Jack Bruce kasasivat seuraavana vuonna trion yhdessä Gary Mooren kanssa.

Harva osasi enää vuonna 2005 odottaa 37 vuotta naftalinissa olleen bändin reunionia, mutta niinpä vaan sellainen yllätys koettiin bändin ilmoittaessa esiintyvänsä toukokuussa Royal Albert Hallissa. Paikalla oli onnekkaiden fanien lisäksi luonnollisesti äänitys- ja kuvauskalusto tallentamassa ainutlaatuisen jälleensyntymisen.

Tämä levy, CD/LP/Download tai DVD/Blu-ray on yllätyksellinen monestakin syystä. Suurin yllätys on se, että bändi kuulostaa todella hyvältä ja kaikki sen soittajat hoitavat tonttinsa täydellisesti. Toisaalta yllättävää on sekin, ettei Eric Clapton vie tätä omiin nimiinsä. Itse asiassa hän on välillä todella vaikeuksissa hoitaessaan vuosikymenten jälkeen yksin koko kitaraosaston. Sooloesiintyjänä hänellä on yleensä iso bändi takanaan, mutta nyt mennään aidon trion rajoitusten mukaisesti.

Kun tupla-DVD Royal Albert Hall London May 2-3-5-6, 2005 ilmestyi saman vuoden joulumarkkinoille nappasin sen heti käteeni ja katsoin yhteen putkeen samana iltana. Uusi katselukerta koitti vain viikkoa myöhemmin. Seuraavan kymmenen vuoden aikana katsoin keikan kuitenkin vain muutamaan kertaan. Vaikka levyn nimi viittaa neljään Lontoon keikan päivämäärään, 19 biisin setistä peräti 12 tulee viimeiseltä illalta. Kuvalevyllä on lisäksi kolme bonusta joista kaksi tulee samoin perjantai 6.5. keikalta. Viisi kappaletta on kuvattu toisena iltana tiistaina 3.5. ja loput kaksi tulee torstailta 5.5. Se miksi CD/LP:lle on laitettu bonukseksi  Sleepy Time Time, mutta jätetty pois Howlin' Wolf -cover Sitting On top Of The World on jäänyt itselleni epäselväksi.

Vaikka jäin kaipaamaan levystä audioversiota, hankin sen vasta 2013 kun keikasta ilmestyi kolmen levyn vinyylilaatikon. Pari vuotta myöhemmin päivitin DVD:n 2011 julkaistuun Blu-ray'in. Vaikka en koe kuulevani juurikaan eroa pakatun ja HD-monikanavaäänen välillä tuntuu kivalta että selvästi DVD:tä terävämmän kuvan lisäksi ainakin teoriassa kuulee puhtaampaa ääntä. Todellisuudessa DVD riittää vaativaankin kuunteluun.

Bändi sai Amerikasta todella rahakkaan kiertuetarjouksen, johon Ginger Baker ei kuitenkaan aluksi suostunut. Lopulta bändin kaksi muuta jäsentä sai hänet houkuteltua New Yorkin Madison Square Gardenin keikkoihin, joista ei kuitenkaan ole julkaistu mitään materiaalia. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit