Brain Salad Surgery
Levyn täytettyä 40 vuotta marraskuussa 2013, levy-yhtiö ilmoitti että siitä julkaistaan huhtikuussa 2014 super deluxe edition.

Petri Myllylä

 

Osa levyn sanoituksista on King Crimsonin ensimmäiset levyt sanoittaneen Peter Sinfieldin käsialaa.

Levyn ensimmäinen kappale Jerusalem on käsittääkseni englantilainen virsi. Ginasteran Toccata saa hurjan käsittelyn, jota säveltäjä itsekin kehaisee levyn kansiteksteissä. Greg Laken Still... You Turn Me On on levyn rakkauslaulu, kun taas Benny The Bouncer kertoo boogie-woogie-pianon säestyksellä hupaisan tarinan Benny-nimisestä portsarista, joka nykyään on hommissa Taivaan porteilla.

Koko albumin huipentuma on puolituntinen Karn Evil 9, joka vinyylin aikarajoitusten takia oli jouduttu jakamaan levyn molemmille puolille. Yhtyeen keikoilla ja seuraavana ilmestyneen livelevyn nimenä käytetty "Welcome back my friends to the show that never ends" on napattu tästä kappaleesta, juuri levyn kakkospuolen alusta. Kappaleen sanoma on jälleen progen perinteiden mukaisesti monilla tavoilla tulkittavissa, joten siitä ei sen enempää.

1970-luvun alussa kosketinsoitinten tekniikka eteni hurjaa vauhtia, ja soittajilla oli työtä vauhdissa pysyttelemisessä. Keith Emerson on kertonut, että Brain Salad Surgeryä tehtäessä hän huomasti aikojen tosiaan muuttuneen, kun kosketinsoittimet jäivät soimaan itsekseen hänen lopetettuaan soittamisen. Samoihin aikoihin myös progressiivisen rockin kulta-aika alkoi olla lopuillaan. ELP teki Brain Salad Surgeryn jälkeen pitkän kiertueen, julkaisi livetriplan ja katosi sitten muutamaksi vuodeksi.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit