Bat Out Of Hell
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times tämä albumi arvioitiin maailman 339. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Kuuntelin tämän klassikkoasemaan ja yhdeksi maailman myydyimmäksi levyksi nousseen klassikon 1980-alussa. Ihastuin siihen välittömästi ja kuuntelen sitä yhä, 30 vuotta myöhemmin enemmän kuin kaikkia muita Meatloafin levyjä yhteensä. Itse asiassa levy on ollut vuosikymmenien ajan pysyvästi yksi eniten kuuntelemiani levyjä. En ole koskaan innostunut tekemään Top-10 -listoja, mutta jos minun olisi sellainen pakko laatia, tämä levy olisi tuolla listallani. Meatloaf tulkitsee upeasti Steinmanin paikoin operettimaisia biisejä. Ison miehen äänivarat ovat paikoin tappion asti käytössä musiikin vyöryessä niin että vokalisti saa huutaa täydellä teholla pysyäkseen mukana. 

Meatloaf ja biisintekijä Jim Steinman tutustuivat toisiinsa vuonna 1973 ja aloittivat pian musiikillisen yhteistyön. Heidän suurimpana ongelmana oli levyteollisuuden ennakkoluulo teatteri- ja rock-musikkin yhdistämistä kohtaan. Levynteko sai vauhtia vasta kun he saivat tuottaja (muusikko hänkin) Todd Rundgrenin innostumaan parivaljakon musiikista. Rundgren pyöritti Warnerin omistamaa Bearsville-yhtiötä, ja rahoitti levyn äänitykset, mutta pitkän viivytyksen jälkeen levy ilmestyi lokakuussa 1977 Cleveland-yhtiön (osa Epic'iä) kautta. Vuosikymmenien aikana levy on myynyt kymmeniä miljoonia kappaleita, mutta ilmestyessään se sai huonot arviot ja myi Jenkeissä surkeasti. Uusia latuja rock-bisneksessä avannut albumi otettiin vastaan huomattavasti paremmin Euroopassa, ja ehkä yllättäen myös Japanissa. Englannissa se pysyi myyntilistoilla lähes kymmenen vuotta. 

Jim Steinmanin ja Meatloafin tiet ovat eronneet ja yhtyneet useita kertoja vuosikymmenien aikana. Bat Out Of Hellillä yliampuvia ja huikean mielikuvituksellisia biisejä tehnyt Steinmanin on sittemmin tehnyt hittejä kuten Bonnie Taylorin Total Eclipse Of My Heart aja Celine Fionin It's All Coming Bck To Me Now, mutta mikään hänen myöhemmästä tuotannosta ei ole saanut osakseen vastaavaa arvostusta kuin tämä camp-henken ja heavymetallin rajamailla liikkuskeleva musiikillinen ilotulitus. Oma vinyyliini on niin puhkisoitettu että kuuntelen nykyään lähes yksinomaan 2001 julkaistua ja parilla livepalalla laajennettua CD:tä. Levyn fanien kannattaa kaivaa käsiinsä myös Two Out Of Threen puolitoistaminuuttia LP-versiota lyhyempi single-edit. Se ottaa biisiin uuden näkökulman. Englantilaiset julkaisivat nimikappaleesta verenpunavinyylisen maxisinglen. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit