On Your Feet Or On Your Knees
Tutustuin hätäisesti Blue Öyster Cultin 78 minuuttiseen live tuplaan jo kaukaisessa nuoruudessani. Paljon myöhemmin hankin sen itselleni tiedostona, mutta sen kuuntelu siirtyi siirtymisestään kunnes kauniina sunnuntaipäivänä istuin nahkatuoliini ja otin hyvän kuunteluasennon. Muutaman kuuntelukerran jälkeen kirjoitin alla olevan lyhyen arvioni. 

Oletan levyn biisijärjestyksen olevan lähellä autenttista settilistaa. Keikka nimittäin avataan kahdella uuden Secret Treaties -levyn biisillä, jonka jälkeen kuullaan kaikki levyn kolme edellisen Tyranny And Mutation -levyn biisiä. Näistä keskimmäinen The Red And The Black on yksi laajan paketin parhaista paloista. Siihen ryhmään täytyy laittaa myös bändin instrumentaalijamitus Buck's Boogie.

Levyn kahdesta coverista Steppenfolfin Born To Be Wild julkaistiin myös singlenä, jonka b-puolella oli myös biisin studioversio. Samaa konseptia hyödyntäen Deep Purple  sai pari vuotta aiemmin Smoke On The Water -hitin, jolla se löi itsensä lopullisesti läpi USA:ssa. Toinen cover, Jimmy Reedin alkuperäinen I Ain't Got You on saannut sovituksen, joka on aika kaukana The Yardbirdsin tunnetuksi tekemästä biisistä.

Hankin albumin alkuperäisen UK-painoksen lontoolaisesta divarista kesällä 2013 vain muutamalla punnalla. Vinyylin soundi ei kuitenkaan ole mitenkään kirkas ja puhdas vaan välillä sitä kuunnellessa tulee olo kuin kaiuttimien ja kuulijan välissä olisi seinä. Vajaa vuosi myöhemmin hankin itselleni albumin amerikkalaisen prässäyksen. Myös sen soundi on tunkkainen. Hifisteille kerrottakoon että albumi remasteroitiin 2012 kun Capitol laittoi yhteen boxiin kaikki julkaisemansa BÖC-levyt. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit