Vs.
Pearl Jam  kakkosalbumi Vs. julkaistiin 2011 laajennettuna joko yhden levyn pakettina yhden Vitalogyn kanssa jolloin ostaja sai ikään kuin bonuksena myös 1994 liven.

Petri Myllylä

 

Pearl Jam juhlii 20-vuotista taivaltaan näyttävästi. Yhtyeen tärkeimmät levyt julkaistaan uudelleen. Ten sai luonnollisesti oman deluxe-painoksen, mutta huono idea ei ole ollut laittaa sen jälkeen ilmestyneitä Vs.-- Ja Vitalogy-kiekkoja laatikkoon yhdessä vuonna 1994 ilmestyneen live-levyn kera. Tietenkin levyt on putsattu ja puunattu kuulostamaan entistä paremmilta. Siinä on onnistuttu.

Vs. on levynä vähän sellainen Tenin jälkeinen krapulakiekko. Bändistä tuntui, että se saattoi tehdä mitä vaan. Ei siitä sen enempää, sillä tämän julkaisun pointti on bonukset. Niitä on molemmilla levyillä kolme. Rauhallinen Hold On on akustinen demo, Cready Stomp on merkitty studio outtakeksi, mitä moinen sitten tarkoittaakaan, kappale on instrumentaali. Viimeiseksi jätetty Crazy Mary on nipun kiinnostavin. Se on lainakappale, jonka säveltäjä Victoria Williams osallistuu laulamalla ja soittamalla kitaraa. Biisistä tulee mieleen Bob Dylan.

Tämän laatikon herkku on kolmannelta levyltä löytyvä konserttitallenne. Se on 12.4.1994 Bostonin kuuluisassa Orpheum Theatressa äänitetty loppuunmyyty Vs.-kiertueen viimeinen konsertti. Eihän se millään mahtunut yhdelle levylle, kahdeksan raitaa jäi pois, mutta mukana olevat osoittavat, että Pearl Jam oli tuolloin mielettömän kovassa live-kunnossa. Konserttiosuuden jälkeen on helppo todeta, että tuskin olen koskaan pitänyt Pearl Jamista niin paljon kuin nyt.

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit