Four Wheel Drive
Väitetään, että Four Wheel Drive olisi kasattu alkuvuonna 1975 vain muutamassa päivässä edellisen levyn nauhoituksista ylijäänneistä biiseistä. On se sitten tarua tai totta, levy kyllä muistuttaa Amerikan listaykköseksi kohonnutta edeltäjäänsä, mutta silti jotenkin vähemmän loistavalta. Toisaalta jos albumi olisi tullut levyhyllyyni ennen Not Fragilea, voisin väittää levyä heidän parhaimmaksi. Nimibiisi starttaa 33 minuutin jytälevyn, jota voin ehdottomasti suositella 70-luvun rock-musiikin ystäville. Vaikka kahdeksan biisin joukosta ei tainnut nimikappaleen ja singlenä Kanadan listaykköseksi kohonneen Hey You'n lisäksi yksikään kohota klassikoksi, albumi on perusvarmaa BTO:a. 

Olen nähnyt vuonna 1975 kanadalaisen TV:n kuvaaman Profile Special 1975 BTO-dokumentin, jossa kuvausryhmä kiertää bändin mukana myös heidän Euroopan kiertueella. Haastatteluiden välissä on todennäköisesti Lontoon Hammersmith Odeonilla toukokuussa 1975 kuvattuja esityksiä. Vaikka bändin managereiden ja muiden BTO-työläisten arjen kuvaaminen ei ehkä nykyajan näkökulmasta ansaitse suurta huomiota, olisi kiva jos dokumentin viisi live-esitystä saisivat joskus virallisen julkaisunsa.

Huomasin että Four Wheel Driven kahdeksasta biisistä peräti kuusi päätyi vuonna 2005 kasattulle Gold-kokoelmalla. Siltä löytyy myös 1975 vain singlenä julkaistu Down To The Line. Tilasin itselleni Amerikasta levyn alkuperäispainoksen, ja sen uutena omistajana ei voi kuin ihailla 40-vuoden takaista julkaisua. Avattaviin kansiin on painettu 12 keikkakuvaa, vahvan levypussin toisella puolelle 13. kuva ja kaiken kruunaa etukannen kohokuva bändin logosta ja levyn nimestä. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit