Hysteria
Kirjassa The 500 Greatest Albums Of All Times Hystreria arvioitiin maailman 468. parhaaksi. Arvio pohjautuu vuonna 2003 Rolling Stone -lehden tekemään kyselyyn, jossa sadat musiikkialan ammattilaiset listasivat kukin 50 omaa suosikkilevyään. Vaikka itse en listauksia juuri harrasta, kyseinen kirja on kiinnostavaa luettavaa.

Matkustin elokuun 23. päivänä vuonna 1986 satojen suomalaisten raskaan rokin fanien tavoin Tukholman Råsundan futisstadionille seuraamaan sinne saapuneita Monster Of Rock -esiintyjiä. Illan pääesiintyjänä ollut Scorpions oli suomalaisen Zero Ninen lisäksi suurin syy matkalleni, mutta toki olin kiinnostunut näkemään myös kuinka Def Leppard selviytyy omasta urakastaan. Illan kakkosesiintyjä Ozzy Osbourne oli ainoa, joka tuotti pettymyksen.

En ollut ostanut Leppardin menestyslevyä Pyromaniaa sen ilmestyttyä vuonna 1983. Toki levyn hitit olivat kantautuneet korviini vaikka kotioloissa levylautasella pyörikin astetta rankemmat bändit. Ennen Tukholmaan reissaamista päätin kuitenkin lainata tuon levyn, koska heidän uuden levyn julkaisu siirtyisi myöhempään ajankohtaan, ja setti arvatenkin nojaisi kolme vuotta vanhan levyn materiaaliin. Vaikka tuon levyn hitit soitettiinkin loppukesän auringossa, oli setissä myös pari (Run Riot & Love And Affection) tulevan levyn biisiä.

Def Leppard aloitti uuden levynsä valmistelut heti Pyromania-maailmankiertueen päätyttyä syksyllä 1984. Monien vaikeuksien, joista rumpali Rick Savagen vasemman käden viennyt auto-onnettomuus ei ollut vähäisin, jälkeen levy ilmestyi kolme vuotta myöhemmin. Bändissä lähes viralliseen ulkojäsenyyteen vihitty Robert "Mutt" Lange tuotti lopulta levyn vaikka oli siitä alkujaan jättäytynyt sivuun. Kahden edellisen levyn tavoin Langen tuotanto on jälleen huippulaadukasta. Mutta tällä kertaa se on myös paikoin kliininen ja etäinen.

Def Leppard nousi tämän levyn avulla vuonna 1988 hetkelliseksi maailman suosituimmaksi bändiksi ja levy myi maailmanlaajuisesti toistakymmentä miljoonaa kappaletta. Siltä irroitetut seitsemän sinkkua menestyivät samoin erinomaisesti. Sellaiset biisit kuten Women, Animal, Love Bites tai Pour Some Sugar On Me soivat, ja soivat yhä radioissa eri puolilla maailmaa. Ystäväni osti levyn CD-version, joka ei mahtunut ihan kokonaan varaamalleni 60 minuutin kasetille. Kuunneltuani sitä kuukausia halvan auton kalliissa hifi-järjestelmässä, ihastuin lopulta levyyn ja sen soundiin. Ja kyllä minä lopulta sen kalliin CD:n itselleni osti.

Vuonna 2006 Hysteriasta julkaistiin deluxe edition, jossa on remasteroidun levyn lisäksi sinkkujen b-puolille päätyneet studio- ja livekappaleet. Molempia on kaikkiaan viisi, kuten myös ei-niin kiinnostavia erikoismiksauksia levyn suurimmista hiteistä. Kahden levyn pakettiin olisi voinut laittaa myös sessioissa äänitetty Fractured Love, joka löytyy kokoelmalta Retroactive.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit