Free: Isle Of Wight 1970 (DVD)
Free Forever -DVD niputtaa yhteen bändin harvat jälkipolville talteen jäänneet TV-esiintymiset. Paketin kiinnostavin osio on jätetty sen kakkoslevylle. Sillä on audiona bändin koko kymmenen biisin mittainen Isle Of Wight -festariesiintyminen. Valitettavasti bändin levy-yhtiö pihisteli kallista filminauhaa ja keikasta vain Be My Friend, Mr. Big ja All Right Now kuvattiin.

All Right Now oli ollut kesällä 1970 Englannin listakakkosena, ja juhannuksen jälkeen julkaistu Fire And Water LP oli sekin myynyt isoja määriä. Siksi tuntuu hiukan yllättävältä että bändi ei soita aiempaa kahta julkaisua paremmin menestyneellä albumilta kuin singlehitin, nimikappaleen sekä keikkabravuurin Mr. Bigin. Myöhemmin syksyllä se soitti levyltä myös upean Don't Say You Love Men. Sitä vastoin keikalla soitetaan yllättäen seuraavassa kuussa äänitettävältä Highway-levyltä peräti kolme kappaletta. Bändi sai aikaisesta esiintymisestään huolimatta jättiyleisöltä hienon vastaanoton, mutta taatusti heidän setti olisi uponnut vielä paremmin jos se olisi sisältänyt enemmän Fire And Water -materiaalia.

Yleisölle tuntemattomista uusista biiseistä singlenä julkaistava The Stealer saa hiukan hapuilevan ensisoittonsa arviolta noin 600.000 ihmisen edessä. Toinen hiukan poskelleen menevä kappale on esikoialbumin vahva raita, I'm A Mover. Muuten nuoret muusikot käyttävät aamupäivän esiintymistilaisuutensa hyväkseen ja oletan seuraavana viikkona bändin levyjen käyneen kaupaksi kun festariyleisö palasi tunnetulta lomasaarelta koteihinsa. Ihmettelen ettei bändin 50 minuutista keikkaa ole vieläkään julkaistu audiojulkaisuna. 

Free Foreverin vihkonen luettelee useita kuvattuja Free-keikkoja, jotka ovat vuosien saatossa hukkuneet tai ne on (ainakin BBC:n toimesta) vahingossa tuhoutuneet. Ykköslevyllä on bändin kolmen biisin 1970 Beat Club esiintyminen, saman vuoden  heinäkuussa Granada TV:n kuvaama viiden biisin Doing' Their Thing sekä viisi alkuperäistä promofilmiä (kuten musiikkivideoita 70-luvulla kutsuttiin). Bonuksissa on mukana kolmen elossa olevan muusikon sekä Paul Kossoffin isän Simonin kesällä 2006 kuvatut haastattelut. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit