The Final Frontier
Onkohan asenteessani Iron Maidenia kohtaan jotain pielessä? En nimittäin muista katsoneeni koskaan ennen levyn kokonaismittaa ennen kuuntelun aloittamista. Mittaa on 76 minuuttia ja rapiat päälle. Kun levyllä on vain kymmenen kappaletta, se tarkoittaa pitkiä kappaleita. Pisin onkin yli kymmenminuuttinen, mutta onhan Maidenilla ollut pitkiä biisejä ennenkin.

The Final Frontier. Kuinkahan monelle muulle tuli mieleen Star Trek? The Number Of The Beastilla oli mukana Vincent Price lukemassa ilmestyskirjaa, joten nythän William Shatner voisi höpistä levyllä sanan tai pari. No, eipä höpissyt.

Levyn alku on todennäköisesti suunniteltu sellaiseksi, jolla Maiden-fanien uskollisuutta testataan. Ensimmäisen kappaleen ensimmäinen puolisko on ilmeisesti tehty ohjelmoitujen taustojen päälle, tai ainakin sillä käytetään temppuja joita en muista kuulleeni ikinä ennen Maidenin levyillä. Kun tästä reilun neljän minuutin järkytyksestä on päästy yli, muuttuu kappale perinteisemmäksi Maideniksi.

Oikeastaan koko levyä voi helposti kuvailla perinteiseksi Maideniksi. Jotkin kappaleista menisivät sellaisinaan jollakin 1980-luvun puolivälin levyllä. Varsinaisia kohokohtia levyllä ei mielestäni ole, mutta lyhyimmät kappaleet tuntuivat säilyttävän otteensa pitkiä paremmin. Monella kappaleella on mielestäni kuultavissa idean turhan pitkä venyttäminen - kymmenen minuuttia lyhyempänä levy olisi huomattavasti tiukempi kappaleiden siitä kärsimättä.

Jos Maidenilta odottaa uudistumista, niin sitä on luvassa aikaisintaan seuraavalla levyllä. Uskon fanien olevan tyytyväisiä tähän yhtyeen uusimpaan - ainakin 72 viimeiseen minuuttiin.

Heikki Heino


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit