Headstone
UFO oli vuonna 1983 huono hapessa ja se otti ensiaskeleet kohti hajoamista. Se julkaisi ensimmäistä kertaa albumin, jossa ei ollut mukana bändin kaikki kolme perustajajäsentä sillä basisti Pete Way oli jättänyt uppoavan laivan jo edellisenä kesänä. Helmikuussa julkaistu Making Contact oli jäämässä bändin viimeiseksi julkaisuksi sillä Euroopan kiertueella surkeasti esiintynyt bändi päätti lopettaa toimintansa ennakkoon sovitun Englannin kertueen jälkeen huhtikuussa 1983.

Tyypilliseen tapaan levy-yhtiö tilaa äänitysauton paikalle kun sen artisti tekee jäähyväiskiertuetta. Onhan livelevy edullinen tapa saada markkinoille toimintansa lopettaneelta bändiltä uusi/a tuotteita. Vaikka EMI äänitti ainakin neljä kiertueen keikkaa (maaliskuun lopulla Oxford ja Birmingham ja huhtikuun 14./15. Lontoossa) keikkaa, se päätyi vähintäänkin mielenkiitoiseen ratkaisuun julkaisemalla joulukuussa tuplakokoelman (pikkukuva), jonka kolme puoliskoa oli studiomateriaalia UFO:lta ja bändeiltä, jotka liittyvät löyhästi UFO:on. Tuplan viimeinen sivu sisälsi viisi livebiisiä Lontoon Hammersmith Odeonilta huhtikuulta 1983. Näistä tosin Doing It All For You'ta ei ole kirjattu yhdenkään kiertueen keikan settilistaan ja se taitaa tulla edellisen vuoden kiertueelta. Electric Phase soi harvoilla kiertueen keikoilla eikä sitä soitettu Lontoossa tai Birminghamissa, joten se tullee Oxfordin keikalta, jonka settiä kukaan ei tosin ole vahvistanut. Joka tapauksessa alkuperäisen tupla-LP:n kiinnostavin puolisko oli se viimeinen liveosuus.

Vuonna 2009 Headstone julkaistiin uudelleen muun UFO-tuotannon kanssa niin että siltä riisuttiin kaikki alkuperäisen kokoelman studiokappaleet ja lisättiin kuusi Hammersmithillä äänitettyä kappaletta. Samalta kiertueelta äänitettyjä biisejä laitettiin myös remasteroitujen Mechanix ja Making Contact levyjen bonuksiksi. Leicesterin keikalta radioitiin seitsemän biisin mittainen lähetys. Se, ja pari muuta kiertueen keikkaa on saatavilla myös bootleg-levyinä.

Petri Myllylä

 


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit