Maiden England `88 (DVD & CD)
Iron Maiden ei kuvannut yhtäkään 157:stä Somewhere In Time kiertueensa keikkasta, mutta onneksi 7 Sons of 7 Tourin kaksi marraskuun 1988 Birminghamin keikkaa kuvattiin seuraavan vuoden videojulkaisua varten. Tuolloin yleisesti vallinneen julkaisupolitiikan tavoin videokeikkaa ei julkaistu lainkaan audiomuodossa joten se jäi aikoinaan vain videokasettien ostajien iloksi. 

Alkuperäinen Maiden England VHS-nauha ei ollut itselleni tuttu. Menetin sen ilmestymisen aikoihin kiinnostukseni bändiä kohtaan enkä tainnut tuolloin edes havaita sen ilmestymistä. Videokeikan ääniraita julkaistiin ensimmäisen kerran 1994 VHS+CD -formaatissa. Tosin mistään koko keikan julkaisusta oli turha puhua koska CD:ltä uupuu kaksi videon biisiä ja alkuperäiseltä videolta uupui siltäkin kaikki kolme encorea. Nämä molemmat puutteet korvattiin 2013 uusintajulkaisuissa. Vihdoin koko keikka on ostettavissa sekä audio- että videomuodossa. Poikkeuksellisesti Iron Maiden kaivoi alkuperäiset kuvanauhat esille ja liitti reilun viisitoistaminuuttisen encoren myös DVD:lle. Kuvasuhdetta ei kuitenkaan lähdetty muuttamaan joten nykynuorille se on eksoottisessa 4:3 muodossa. Sen monikanavamiksauksen tehnyt Kevin Shirley miksasi myös encoren sillä bändin alkuperäinen miksaaja Martin Birch ei enää toimi musiikkibisneksessä. 

Kaikki Iron Maidenin muusikot eivät diggaa tätä julkaisua. Kitaristi Adrian Smith kritisoi bändin tapaa soittaa biisit liian nopeasti. Ei ollut siis mikään ihme että bändin seuraavan levyn suunnitteluvaiheessa hän erosi bändistä (liittyen siihen 10 vuoden kuluttua uudelleen). Itse kuuntelin keikan tuoreeltaan kesällä 2013 pariin kolmeen kertaan enkä ihan allekirjoita Smithin kritiikkiä. Toki bändi kuulostaa erilaiselta kuin muutamia vuosia aiemmin, mutta ihan hyvällä tavalla se paahtaa läpi kahdeksan vuoden julkaisuhistoriasta poimitun settinsä. Uusin Seventh Son Of A Seventh Son -albumi on luonnollisesti hyvin esillä ja sen kahdeksasta raidasta kuullaan peräti kuusi. Keikkasetti on muuttunut niin paljon 1984/5 kiertueelta että Live After Deadin omistajien kannattaa ehdottomasti hankkia tämä sen rinnalle toiseksi ehdottomaksi 80-luvun Maiden-liveksi. Maiden England ´88 sisältää vain kuusi samaa biisiä kuin itselleni rakas Live After Dead. Bruce Dickinsonin levyjen suurimpien hittien lisäksi mukana on myös kaksi sellaista Di'Annon aikakauden biisiä, Killers ja Sanctuary, joita ei ole Live After Deadilla.

Uusi DVD jatkaa Iron Maidenin arkistojulkaisujen laadukasta sarjaa. Se tarkoittaa selvää kuvalaadun parannusta sekä uutta monikanavamiksuksasta. Bonuslevyllä on mukana kolmas osa bändin historiasta. Reilun 40 minuutin ohjelma sisältää uusia haastatteluita, mutta levyllä on myös runsaasti arkistomateriaalia sillä siltä löytyy 1987 videokasettina julkaistu 12 Wasted Years. Osa sen haastatteluista ja videopätkistä tosin julkaistiin 2004 The Early Days DVD:llä.

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit