Jailbreak
Lyseon historianopettajani esitteli minulle oman nuoruutensa pari suosikkibändiään. Deep Purplen fanina Glenn Hughesin nuoruudenbändiin Trapezeen tutustuin välittömästi, mutta Thin Lizzy jäi tuolloin vähemmälle huomiolle.

Jailbreak oli bändin nelimiehisen kokoonpanon kolmas yhteinen levy. Vertigon A&R mies Nigel Grainge oli jo edellisen levyn jälkeen joutunut pakottamaan bändin uudestaan studioon saadakseen paremman levyn kauppoihin. Sanotaan, että ellei homma toimi kolmanteen levyyn mennessä, bändi on vaarassa hajota. Toki Lizzykin hajosi myöhemmin, mutta ei vielä tässä vaiheessa, eikä taatusti tämän levyn johdosta. Bändi kuulostaa levyllä todella tiukalta ryhmältä. Tämän kokoonpanon tavaramerkkinä oli kahden soolokitaristin käyttö joten kuuntelun päähuomio kiinnittyy luonnollisesti heidän yhteistyöhön. Tai ainakin omassa tapauksessani.

The Boys Are Back In Town oli Thin Lizzyn suurin hitti, ja on Jailbreakin ehdoton kohokohta. Sen lisäksi levyn avaava nimiraita Jailbreak sekä päätöskappale Emerland nousevat bändin kymmenen kärkeen. Niiden lisäksi pidän Phil Lynottin laulusta kappaleessa Romeo And The Lonely Girl. Sinkuksi suunniteltu Running Back menee minusta liian popiksi kätten taputuksine päivineen. Yhdeksän kappaleen joukossa ei ole yhtään heikkoa lenkkiä, joten levyä voi kaikella kunnioituksella kutsua klassikoksi.

Bändi demosi joulukuussa 1975 levyä varten viisitoista kappaletta. Seuraavan vuoden alusta se käytti viisi viikkoa studioaikaa äänittääkseen albumin yhdessä uuden tuottajansa John Alcockin kanssa. Jenkit saivat normaali kansilla julkaistun Jailbreakin myyntiin jo maaliskuun alkupuolella. Itselläni on lenglantilainen avattavilla kansilla oleva versio, joka ilmestyi kaksi viikkoa jenkkiversiota myöhemmin juuri kun bändin Englannin kiertue oli loppumaisillaan. Sen päätyttyä bändi lähti kiertämään Amerikkaa lämmitellen sellaisia staroja kuten Aerosmith, Styx, Rush ja Journey. Thin Lizzy kiersi kesäkuussa 1976 Phil Lynnotin vanhan soittokaverin Ritchie Blackomoren Rainbow-bändin kanssa, mutta Lynnotin sairastuttua hän joutui palaamaan kesken kiertuetta Englantiin. Sairaslomallaan hän sävelsi jo uutta musiikkia tulevalle levylle. 

Mercury julkaisi levystä vuonna 2011 deluxe expanded edition, jolla on 1996 remasteroidun levyn lisäksi yksi sessioista ylijäänyt kappale Blues Boy, neljä BBC-raitaa sekä vaihtoehtoisia miksauksia albumin biiseistä. 

Petri Myllylä


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit