Scab Dates
The Mars Voltan uusi live-levy on melkoinen pettymys. Bändi on julkaissut hyviäkin live-pätkiä, joten se ei ole siitä kiinni ettei tämä poppoo osaisi nauhoittaa keikkojaan tai soittaa niitä hyvin. Osaa se. Jotenkin nyt on menty taiteellisuuden kanssa liian pitkälle. Rajat ne ovat metelilläkin.

Ensimmäiset kaksi minuuttia bändi itkettää pientä lasta kolistelemalla ja kilistelemällä ties mitä kilkuttimia. Sitten viritetään ja kiristellään kitaran kieliä. Hankaus todellakin yhdistää patarummut. Kiva tietää tuokin juttu. Take the Veil Cerpin Taxt on sitä mitä tältä levyltä odotin, eli hyvä kappale joka on esitetty tälle bändille ominaisella kiihkolla ja intensiteetillä. De-Loused in the Comatoriumilta ja viimeiseltä studiojulkaisulta Frances the Mutelta olisi saanut kasattua myös kappaleisiin ja selkeästi musiikilliseen ilmaisuun pohjaavan levyn. Nyt bändi panostaa liikaa sen todistamiseen, että kaikki se möykkä ja häröily joka studiossa on saatu aikaiseksi, voidaan soittaa myös yleisön edessä. Kivaa ei ole kuin bändillä ja silläkin vain niin kauan kuin muisti riittää. En tiedä muista tämän orkesterin faneista, mutta minä olisin pärjännyt aivan hyvin vaikka Caviglian kaltainen efektinippu olisi jäänyt julkaisematta. Kuvan kanssa sen voisi vielä jotenkin ymmärtääkin. Silti se olisi turha teos.

Tremulant-EP:ltä on tälle levylle kelpuutettu komea ja äkkiväärä Concertina. Se lienee tämän kokoelman vanhinta antia. Jotenkin se tosiaan kuulostaa vanhalta ja koomaiselta. Koskettimet ujeltavat ja bändikin svengaa vielä jotenkuten, mutta se ei saa itsestään aivan kaikkea irti. Herää ja esittele itsesi! Haruspex ottaa sitten taas kaiken irti improvisaatiosta. Onko pakko? Voi olla, että pojat yrittävät maalata jonkinlaista äänikuvaa, mutta paletti, värit, välineet ja aihekin vaikuttavat olevan enemmän tai vähemmän hukassa kaikilta. Cicatriz alkaa hienosti, mutta eksyy sitten puoleksi tunniksi sivuraiteelle. Viimeinen 20 minuuttia on kaikkein pahin. Siellä on musiikkia seassa, mutta turhan paikoitellen. Televators-EP:n versio on parempi.

Jos Scab Datesin tarkoituksena on osoittaa, että The Mars Volta teki vaikeaa musiikkia jo ennen Frances The Mutea, silloin se onnistuu. Jos tällä levyllä yritetään kosiskella taviksia bändin keikoille, voipi salit jäädä tyhjilleen. Scab Dates sisältää yli 70 minuuttia musiikkia, josta kuunneltavaa on alle puolet. Harmi, koska ne hienot hetket ovat todella upeita

Tero Honkasalo


Takaisin edelliselle sivulle


Kommentit